По думите на Цветанов в бюджета за догодина вече са заложени необходимите 15 млн. лв. за ваучери. Тези допълнителни възнаграждения са заложени в Наредба 11 от 2006 г. и засягат около 25 000-27 000 полицаи, гранични полицаи, пожарникари.

Миналия месец полицаите излязоха на протест за по-добри условия на труд и увеличаване на заплатите с 25%. По-късно финансовият министър Симеон Дянков заяви, че заплатите на служителите на МВР, както и на военните, ще бъдат увеличени, но с не повече от 10 на сто.

По повод преговорите с полицейските синдикати Цветанов обясни, че те продължават следващата седмица.

През новата година бюджетът на МВР остава същият, а увеличението е свързано с осигуровките на служителите, които вече няма да се превеждат от Министерството на финансите към НОИ, а влизат в бюджетите на МВР и Министерството на отбраната, които ще ги превеждат към осигурителния институт.

"Това се прави, за да не се остава с впечатление, както имаше дискусии в предишни месеци, че държавата всъщност е длъжник за осигуровките на представителите от сектор сигурност. Това, което се стараем и това, което винаги вицепремиерът Дянков е представял като политика пред съответните министри, е всеки да разчита на собствения си бюджет и да прави реформи, които да дават възможности за оптимизиране и търсене ресурс за финансиране на доходите на служителите", обясни Цветанов.

По бюджетни проблеми в армията се изказаха президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Не бива по никакъв начин да допускаме да се манипулира дебатът от гледна точка на армията за 2013-а, коментира Плевнелиев протеста сред военните за по-високи заплати, предаде “Фокус”.
"В сектор „Сигурност” работят над 110 хиляди човека, в нашата армия работят над 40 хиляди. Имаме войници, сержанти, младши офицери, имаме всякакви. Не може, и няма да приема, една малка група хора да монополизират и манипулират с действията си прогнозите и плановете на управлението на правителството, както и моите като върховен главнокомандващ", обясни той пред журналисти на полигона „Корен” край Хасково.
По думите му армията ще получи разумен бюджет, хората ще бъдат мотивирани. "Дебатите вътре текат – от ниво министър надолу по веригата. Има много хора, които подкрепят, и много малко хора, които заблуждават и търсят скандала. Аз съм убеден, че те няма да успеят", каза още президентът.

Недоволни военни вече измислиха
„Химна на недоволния натовски войник” срещу предвидените пенсионни реформи в армията. Министър Ангелов се закани "да предприеме стъпки" към офицерска легия „Раковски”, която ще организира протест на военни.

Ние ще спазим закона. Никога не сме предприемали извън законови действия, няма и да предприемаме, каза междувременно майор Росен Райчев, зам.-председател на Българската офицерска легия "Раковски" по БНР.
"На 14 октомври ще направим шествие, което да бъде под наслов "За България, за Българската армия!" като казахме, че в това шествие искаме да участва цялата общественост на България – полиция, военни, хора от останалите сектори.
Ние не сме за това да се конфронтират млади и стари. Искаме да се обединят хората около идеята да не се настройват сектор срещу сектор. Легия "Раковски" от своето създаване досега се е стремила да защитава социалните права на военнослужещите", добави майор Райчев.

Заплатите на военнослужещите ще бъдат повишени с 10% от началото на следващата година, обяви още веднъж Ангелов днес на полигона "Корен". Около една трета от средствата за увеличението ще бъдат за сметка на икономии, а останалата част - за сметка на повишаването на фонд "Работна заплата", уточни той.
Министърът коментира „Химна на недоволния натовски войник” с думите „Там пише, че те са гладни, ето ние им даваме повишение на заплатите!”.

Заплатите на военните ще бъдат увеличени със 7% от януари догодина. Това е съобщил зам.-финансовият министър Владислав Горанов на оперативно заседание с икономическите експерти от организациите, участващи в тристранния съвет, предаде Дарак.
Участници в срещата изразиха опасението, че приходната част на Бюджет 3013 г. е много завишена и след второто полугодие ще трябват корекции. Николай Николов от "Подкрепа" дори предположи, че може все пак да се гласува идеята за облагане на лихвите по депозитите.

Тодор Воденов от военния синдикат изрази мнение, че това е ход, с който се твърди, че се увеличават доходите и след това ще бъдат намалени привилегиите без много шум.