Нацисткият лидер, който заповяда геноцида на всички евреи от Европа, наредил да бъде оставен намира съдията Ернст Хес, тъй като двамата служели в една и съща част по време на Първата световна война и Хес бил за кратко негов командващ офицер, съобщи историчката Зузане Маус, която открила писмото. То е подписано от старши член на щурмовите отряди СС и е с дата 19 август 1940 г. "Това откритие е голям късмет", казала Маус по телефона за АП, съобщи БТА.

"Винаги е имало слухове, но за първи път е налице писмено свидетелство за застъпничество от Хитлер." Писмото е намерено в официални архиви с досиета на еврейски съдии и адвокати, водени от Гестапо. Маус каза, че автентичността на писмото се потвърждава от други свидетелства, включително от документ, притежание на оцелялата дъщеря на Хес Урсула.

В статия, публикувана тази седмица в берлинското списание "Еврейски глас от Германия", Маус пише, че Хес в крайна сметка изгубил специалната си протекция и работил в лагер за принудителен труд от 1943 г. до края на войната. След войната той се отказал от съдебната система и предпочел да работи в железниците. Починал е през 1983 г.

Д
руги членове на семейство Хес не преживяват Холокоста. Неговата сестра Берта е убита в концлагера Аушвиц. Агенция Асошиейтед прес не е успяла да се свърже за коментар със служители в държавния архив в Северен Рейн-Вестфалия, където е открито писмото.

Историкът Томас Вебер от университета на Абърдийн в Шотландия, който изследва нацистката епоха, потвърди, че Хес и Хитлер са служили в една и съща част и са били ранени при битката при река Сома във Франция. Той обаче предупреди да не се прибързва със заключенията, тъй като заповедта може да не е дошла лично от Хитлер, а от някой, който е смятал, че такава е волята на нацисткия лидер. Вебер предполага, че писмото е от помощника на Хитлер Фриц Вайдеман, който е правил същото по отношение на други войници от еврейски произход.

"Но не изключвам Хитлер да се е намесил в защита на Хес, защото е известно, че той е бил много близък от ветераните от неговия полк", допълни историкът.

Издателят на вестника Рафаел Зелигман коментира, че дори истината да е такава, Хитлер си остава виновник за Холокоста и историята не може да бъде пренаписвана само заради един случай, посочва АП.