Химикалите вече са започнали да попадат в местните потоци и реки и оттам могат да стигнат в Дунав.

Аварията е станала вчера при пробив на стена на хвостохранилището в завода Ajkai Timfoldgyar Zrt на 165 км от Будапеща.
Ако отровните вещества попаднат в главната речна артерия на Източна Европа, то под заплаха ще се окажат Сърбия и нейната столица Белград, както и България, Румъния и Украйна, предаде РБК, цитирана от Еkip News. В утайката има разяждащо вещество, тя е силно токсична с висока концентрация на тежки метали.

Поне четирима души са загинали при токсичния разлив. Сред тях са момиченце на годинка и тригодишният й брат, които починали след като утайката заляла дома им. Ранени са 120 души, осем от тях са в тежко състояние. 7 са в неизвестност.
Пенсионер е загинал също в дома си, друг мъж е починал, след като автомобилът му бил погребан под 700 000 куб. м от изтеклата отровна червена тиня. Всички жертви са от село Колонтар, което се намира на по-малко от километър от огромния резервоар. 

Риск от замърсяване на българския участък на река Дунав заради аварията в Унгария няма, той е само теоретичен, каза на извънреден брифинг Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По думите му евентуално замърсяване у нас ще зависи и от
действията на унгарските власти. 

Евентуално замърсяване в българския участък на река Дунав може да стигне най-рано след седмица, е оценката на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. Ако това се случи, замърсяването ще е силно редуцирано след преминаването му през хидроенергийния възел „Железни врата” на десетина километра преди българския участък и има вместимост милиарди кубически метри.  
Прогнозата сочи, че замърсяването в късния следобед днес ще навлезе в Дунав, съобщи Личев.

Дигата на резервоар за утайка в завода, която се е скъсала и е наводнила три села, застрашава още 5 населени места в Унгария, съобщи междувременно АйТиЕн, цитирана от "Фокус". Говорителят на службата за реакции при бедствията Дьорд Бакос съобщи, че около 600 000 – 700 000 кубични метра утайка са се разлели от резервоара.

Утайката продължава да изтича от резервоара и застрашава и флората и фауната на площ от 40 кв. км. До 2 метра достига на места токсичната утайка в село Колонтар, предаде РИА Новости. Фотограф на АФП разказа, че в село Девечер, където са засегнати 400 жилища, дълбочината й е около 10 см
Газопроводите и електроподаването не функционират, питейна вода се доставя с цистерни от Будапеща. В района на инцидента е спряно движението на влаковете.
Военни хеликоптери и военнослужещи са изпратени в помощ на спасителната операция в пострадалия район.

Унгарското правителство обяви днес извънредно положение в областите Ваш, Веспрем и Дьор Мошон Шопрон, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Стотици хора са евакуирани.
Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер заяви вчера, че фирмата ще бъде разследвана, за да бъде установена отговорността. Полицията е започнала разследване за предполагаема престъпна небрежност във връзка с поне един от смъртните случаи в Колонтар.

Унгарските власти опровергаха по-ранни съобщения за втори пробив в хвостохранилището тази сутрин.

Собственикът на завода, унгарската фирма "Модяр алуминуим" (MAL Magyar Aluminium) заяви междувременно, че се ремонтира повреденият участък от стената на резервоара. Приблизително 96-98 процента от отпадъците са останали в него, заяви фирмата.

Няма опасност от радиация за района, увери обаче унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс. Изтичането вероятно е следствие от човешка грешка, допълни той. Министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер пък каза, че изтеклата тиня не е засегнала засега източници на питейни вода. Няма просмукване на отпадните води от поддалата стена на резервоара на хвостохранилището.

Според специалисти за отстраняване на последиците от аварията може да бъдат нужни години.