Горсов е оправдан за осем от 27-те харча (включително и за хазарта), за които беше осъден, че е направил неправомерно, съобщи КРОСС.

Присъдата му от 2,5 години условно, която бе наложена от Софийски районен съд преди 2 години, е намалена на 2 години, а наложената му пробация - от 2 години на 6 месеца. Горсов трябва да плати глоба от 150 лева.

Общата сума, за която бе обвинен, е за над 132 000 лв.  Съдът обаче го признава за виновен за по-малка сума - 72 827, 40 лв., предаде БТА. Няма обаче доказателства, че те са изхарчени точно за хазарт. В детайлно мотивираното решение съдът твърди, че Горсов е нямало как да изхарчи 132 000 лева от сметките на Мануела. Причината е, че тя е събрала общо 320 000 лева от дарения и обезщетението, платено от Максим Стависки, а за лечението и са платени около 250 000 лева. Поради тази причина съдът осъжда Горсов за липсата на разликата между тези две суми, за която няма оправдателни документи, допълва Mediapool.

Горсов бе обвинен, че съзнателно е действал против интересите на дъщеря си, като е изтеглил огромната сума от две дарителски сметки за лечението. Решението на СРС бе обжалвано и от защитата на бащата, и от прокуратурата, която настояваше за 2 години ефективно.

В мотивите си към присъдата си сега съдът е записал, че се разграничава от всякакви опити за публичното дискредитиране на Горсов.
"Този процес не установява, нито заклеймява, че подсъдимият не е добър баща или проиграва в казина парите от дарителската сметка на болното си дете, изтъкват магистратите. Подобни твърдения не намират опора в доказателствата", пише в решението на магистратите.

Те отбелязва още, че родителите на пострадалата са се посветили изцяло на обгрижването и лечението на дъщеря си. По делото е доказано единствено, че Горсов е посещавал казина, но не е установено колко пари е „проиграл" там, според показанията на свидетел е спечелил 6000 лв. Разпитаните крупиета също не установяват колко пари подсъдимият е изгубил в казината и колко е спечелил.

Красимир Горсов ще трябва да върне на дъщеря си въпросните 73 000 лв., реши още съдът.

Мануела Горсова все още е в будна кома. Стависки бе осъден на 2,5 години условно.