Това заяви Валентин Николов, председател на Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г., предаде БГНЕС.

„Имаше много подробен доклад на ГДБОП, който ще бъде включен в общия доклад на комисията. Докладът на ДАНС няма да бъде включен, защото има секретност и техните предложения ще бъдат включени като предложения за изменение на различни закони. Всички препоръчаха да се направи Закон за горивата. В него ще бъдат включени рискови стоки, каза Николов.

ДАНС е изготвила доклад до прокуратурата дали митническата акцизна информационна система се манипулира, за което е било сигнализирано на предно заседание на комисията.

Случаят „Марешки“

„Бяха задавани въпроси относно феномена „Марешки” и имаме информация. Не е информация, която да е стигнала до някакъв вид заключения, които да водят до престъпление все още. Проверявани са сигнали, свързани с него и по-конкретно и сигнали, свързани с данъчни нарушения", поясни Валентин Николов.

Относно това дали има придвижени сигнали до прокуратурата по тези проверки, той заяви, че не може да каже.

„Всичко, което са проверявали в Марешки засега не е довело до създаване на досъдебно производство”, допълни той.

„Докладът на ГДБОП казва, че повечето престъпления се извършват на база фиктивни фирми или, които са създадени за определен период от време от организирани престъпни групи точно с тази цел. Трябва да се затегне контролът върху тези участници на пазара, които източват акциз и ДДС”, посочи Николов.

Той обясни, че има амбиция до 15 януари да е готов доклад на комисията.