Стотици българи се събраха в историческата местност "Оборище", където преди 140 години делегатите на Първото българско Велико народно събрание вземат решение за организиране на въоръжено въстание.

На националното поклонение председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи в словото си, че от "Оборище" тръгва възкресението на новата българска държава.

"То тръгва от онези българи, различни по занаят, възраст и образование, но обединени от твърдата решимост, че е дошло времето българите да имат своя държава, която да се нареди сред модерните европейски държави", отбеляза Цачева, цитирана от БТА.

По думите й "Оборище" е първообразът на Великото народно събрание, събрало по демократичен признак своите представители и "дало думата на всеки един, който има какво да каже за народните бъднини".

Априлското въстание и "Оборище" са част от нашата историческа памет, с която ние няма да се разделим, каза Цачева.

Тя допълни, че 140 години по-късно трябва да разчитаме и знаците на днешния ден. Според нея трябва да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола, на всички участници в Априлската епопея и на оборищенци, защото днес България е свободна, независима и демократична държава.

По традиция в историческата местност се връчва и наградата "Оборище", учредена от сдружението на възрожденските градове. Тази година неин носител е проф. д-р и.н. Иван Стоянов, декан на катедрата "Нова и най-нова история на България" във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

Част от програмата в Панагюрище бе и възстановката "Мъжество и саможертва" , която се проведе пред мемориалния комплекс "Априлци". В нея взеха участие над 140 членове на клуб "Традиция" и много доброволци.

Вижте снимки >>>

140 години след избухването на Априлското въстание делата и проявената самоотверженост на участниците в него при преследването на свободата е пример, който да помним и днес, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Априлското въстание е един от моментите в историята на България с голямо значение за оформянето на нашата идентичност като народ, посочи премиерът.

Във времена на изключителни изпитания и трудности нашите предци неведнъж са успели да докажат своята непреклонност при преследването на стремежите си. Поклон пред паметта на загиналите!, написа още Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев също участва в официалната церемония по отбелязването на 140 години от Априлското въстание. Той посети Копривщица, където имаше възстановка на събитията. Тържествената програма за годишнината се проведе под патронажа на държавния глава.

На честването Росен Плевнелиев заяви , че юристите проверяват текст по текст промените в Изборния кодекс дали не противоречат на Конституцията. По думите му, гласът на българските граждани в чужбина ще бъде чут. До няколко дни държавният глава ще вземе решение дали да наложи вето върху конкретни текстове от Изборния кодекс.

"Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", призова още държавният глава в приветствието си към копривщенци и гостите на града.

Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Преди 140 години в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революцияказа още президентът.