Това предложение е залегнало в промените в Закона за движение по пътищата, в частта, която се отнася за нарушенията, заснети с технически средства, пише в. "Новинар".

Така, ако шофьор има да плаща 150 лв. след написан му акт, може да се размине с глоба от 75 лв., ако направи трансакцията преди срока в наказателното постановление.
На глобите, натрупали от пътни нарушения, не се слагат лихви. Затова пътните полицаи смятат, че ще накарат водачите да бъдат коректни платци.

Другата промяна по отношение на глобите е те да се вдигат двойно при просрочване. Освен това, на водачите най-вероятно ще се отнемат двойно повече точки от талона, ако нарушението е извършено през почивен или празничен ден.
Това ще се отнася само за липсата на предпазен колан или каска, както и за заловените да шофират пияни зад волана.

Предстои и обсъждане на промяна в текста за допустимите промили на шофьорите, които и друг път са били залавяни за подобен тип нарушения. Сега в България се санкционират всички, които шофират с над 0.5 промила. Според готвените промени има вероятност лимитът да стане 0,3 промила алкохол в кръвта на водача. Например мъж, който тежи 80 кг и е висок 180 см, ще може да си позволи малко над 50 мл твърд алкохол, изчисляват от вестника.

Двойно ще се завишат и санкциите за водачите, хванати да карат пили.

Наскоро стана ясно, че тази есен може да бъдат отнети книжките на около 150 000 шофьори, когато данните от камерите на КАТ в цялата страна бъдат обработени.