Платена навреме, глобата в КАТ пада до 50%?

Между 30% и 50% по-ниски глоби в КАТ може да плащат шофьорите, които навреме покрият задълженията си.

Обратно в новината

Коментари - Платена навреме, глобата в КАТ пада до 50%? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някой знае ли в кой сайт се проверява дали даден шофьор има нарушения ?

Защо на Запад колите на пътната полиция са "он лайн" с централния компютер на техния КАТ и веднага се вижда досието на всяка кола, а у нас не и всичко е оставено в ръцете на чичото с палката.

Не си прав. На Андрешко само глобата му бърка жестоко в душата, включително и на мутрите. Това с книжката или дупченето той лесно се оправя, особено в провинцията, баджанаците и рушвета са за това. Глоба без участнието на катаджията и то без дълго забавяне. Копие данъчното, копие собственика, копие КАТ. А за знците си прав - трябва им ревизия, а не презастраховане на поставящите ги.

Драги ти не си добре. Какви 110 и 170 клм на час. В САЩ колите са и по-мощни и няма дупки а всички карат с 90 клм/час, изключая частните "търнпайкове". И за 20години са намаляли 3 пъти убитите по пътя. Не гледай екшън филмите им - тях ги правят за пари и балъци като теб.

БОГ да пази правителството на Република България, бъдете живи и здрави.

гледа като глобен българин :-)

Питат ez "Ти да не си турчин?" "Не, аз просто тъпичко си гледам", отвръща той.

Катаджия спира пияна блондинка и пита - Ще духаме ли? Ще духаме - отвръща блондинката - Но преди това ще се цункаме ли?

Не е било блондинка а ez.

преди да творят закон, да се нау4ат тея законотворци 4е немойе те да размахват служебни карти на полицията и да си карат пили а все ние потърпев6и...бас ловя 4е ако направят блокада пред вси4ки министерства и тестват 4иновниците за алкохол 80% са изгармяли а да не говориме за служителите на аерогарата и там 4асните фирми...стига творяли закони и да ги прилагат само когато някои пиян убие някои...нацията ни е битов алкохолик и ж много слу4аи хората пили карат по добре даже...не 4е е добре но няма булгарина да се нау4и да се ка4ва в колата не пил докато не престанат тея апсурди самите полцаи, депутати а бе жси4ки дурйавни 4иновници да карат пили и да минават безнаказано като си размахат картите и с куката си говорят на колега...стига ве4е обикновения булгарин да буде само статистика...

Аз не мога да разбера подобно мислене на "джигити на пътя" като "lkk". Защо трябва да мислим за колите, а не за хората? Колите стават все по-бързи и мощни, а реакциите на хората (в тях или извън тях) остава същата. Така причината "несъобразена скорост или ситуация на пътя" ще бъде една от основните при пътните произшествия. А оптносно глобите - нека се направи така, че повече провинили се шофьори да си плататят глобите и актовете (макар и минимални!!!). За това не трябва "Крумови закони". Според мен - бъркането в джоба им ще има дисциплиниращ ефект.

Безсилието на КАТ е не в събирането на глобите, а в намаляването на загиналите на година. И тъй като вече над 10 години слушаме безумните предложения на едни и същи хора (двамата алексиевци, Стратиев и Кесяков), а реално подобрение на тази статистика няма, крайно време е тия двамата заслужено да ги регистрират в бюрото по труда като безработни.

Шофор съм от 7 год. - към 100 000 км. предимно градско каране в Сф. Нямам нито едно ПТП ..ще да значи нещо това. С тия нови камери - за 6 месеца имам глоби и 300 лв. актове. И 3 месеца без книжка. Няма да се оправдавам за безумните превишения на скороста където ме снимаха - само ще кажа на всички следното - резултата от тези акции в НИКАКЪВ случай НЕ е положителен! Защото докато камерите и знаците не отговарят на истинското положение и шофороите да знаят че ги пазят тях, а не рекетират - все ще е тая ... Софисйки булевард скоростен, с 3 платна и 50 ... от социалиастическо време останал. Превишена скорост съвсем не е раванозачо на проишествие. За произшествията са виновно разпада на моралните ценоости и несъобразяването на шофорите ..то зер никой не иска да се пребива или др. да пребива, и като осъзнае че може да направи такова нещо и внимава постоянно - това е което върши работа! А финансовия резултат за дъжавата ЩЕ Е катастрофален! Ето ви го моя случай - давам към 200 лв. месечно за гориво. От които - с акцизи и ДДС към 120 лв. влизат ДИРЕКТНО в хазната. Сега - 3 месеца * 120 = 360 лв. няма да влезната в хазната. Допълнително - ОТКАЗВАМ да шофирам със редна скорост 60 км.час София - Варна, 2 пъти ходих на море с влак - ето ви го още 200 лв. невлезнали в хазната. Ето го моя резултат - 500 лв. на минис за хазната. А сега го умножете това по 160 000 шофьори, които ще останат без книжка и вижте колко ще цъфнем и вържем ...

Не ПТП-тата са критерий за това дали си добър или не. И добрите правят катастрофи, понякога просто защото нямат избор. То е в главата. Ти си още млад шофьор и смяташ, че можеш да караш добре, но за повечето шофьори 100 000км е едно смешно число. А и критерият не е в километрите. Глобите са ти показали горе долу посоката..

какво искате, мутри и ченгета друго не могат да измислят.

Добре де - глоби - глоби... Ама хайде да започнат всички да ги плащат не само добросъвестните шофьори. В момента големите бабаити карат като луди и не плащат. Аз като мина с 50 покрай знака 40 и господата от кат са готови да ме линчуват на пътя. Искам да споделя ситуация и евентуално да попитам законотворците какво мислят за нея... Завчера - надвечер - не е още съвсем тъмно но достатъчно за да не виждаш добре. Каруца - без грам осветление или отразителен сигнал се движи в насрещното срещу мен. Управлявана е от цигане на възраст около 10 години. Ако карах една идея малко по-бързо щях да ги отнеса на завоя. Ако аз дам на 10 годишния ми сина ми колата си и той кара в насрещното колко е глобата? И каква санкция е предвидена в закона? След това ми кажете на това цигане кой ще му вземе ЕГН-то, как ще издирят каруцата и ще я спрат ли от движение ако не е платена глобата за каране от непълнолетен в насрещното и създаване на обстановка застрашаваща живота му? Няма как да виждам такива неща по пътищата на родината и после някой да ми каже че трябва да съм съвестен платец защото видете ли паяка ми дигнал колата 3 минути след като ми изтекъл талона за паркиране....

За да я платиш, първо трябва да знаеш, че я имаш глобата- или не?!?!

ЗА ПЪТИЩАТА КАЖЕТЕ,КАК МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА ПЪТИЩА?!ЗА ГЛОБИТЕ ЯСНО,ТРЯБВАТ ПАРИ НА БОКО,НО И ТОВА НЯМА ДА ГИ СПАСИ!!КАЖЕТЕ, КЪДЕ ИМА ТАКИВА ПЪТИЩА,НЕ САМО ЗА ГЛОБИТЕ ДА ГОВОРИТЕ!!??

Доживях смислено предложение от КАТ. Сега остана и ГО да се прави на водача, а не на автомобила(и съответно да се следи добър или лош шофьор е и от това да зависи цената й) и може и да заприличаме на развита държава.

А самата глоба е дефинирана, само за да се знае какво число да се дели и умножава ли? Или в деня на падежа се плаща пълен размер на глобата? И понеже не могат да ни оставят да почиваме и празнуваме - двойно точки да ни е честито (в почивни и празнични дни). Онези пък изчислявали с килограми и височина алкохола и въздействието..! Аз мисля, че цялата статия е тотално сбъркана. Пишещият явно е бил под 180см и 80кг, и си е позволил повече от 50мл. Много е несвързана и по 100х едно и също. И се пише транЗакция!

всички шофьори светкат с фарове, за да предупредят за опастност?... в никоя! Това показва обичта народна към кожудерите-полицаи...А цигани карат без свидетелство,без гражданска,без винетка,без номера и без лична карта и то с крадени коли...

Ами този който си го предупредил утре може да убие теб или твой близък (да не дава господ) вместо да бъде изваден от движението. Това е вариант на шопската приказка - не гледам на мен да ми е добре, а на катаджиата да му свитна номер. В някои страни присветването с фарова за полиция на пътя е сериозно нарушение. Третира се като осуетяване на проверка, т.е. непозволяване на полицая да си свърши работата.

Спада ти размера на рушветите като предупреждават се хората, по-корумпирани от БГ КАТ няма и няма и да има в тази галактика

Защо толкова сте се затъжили за тия глоби? Знаете ли ако човек е вежлив и внимателен на пътя ще му е все тая за тях.Но явно има много дървени глави,та за това толкова умуват.Какво трябва да стане за да спрат катастрофите по пътищата освен вземане на книжки и глоби?Например в Англия е така:правиш нарушение,пускат ти глоба и трябва да се плати до някоя дата,не плащаш,на време вдигат ти я с 50%..след,което ако не платиш 75% и накрая ти вземат колата и това е.без съд и присъда.Тогава някой биха ли се замислили какво да правят?

Така е и в Гърция и мисля, че е добре измислено.

"Освен това, на водачите най-вероятно ще се отнемат двойно повече точки от талона, ако нарушението е извършено през почивен или празничен ден. " А най-добре се посъветвайте с мобилните оператори и си направете различни планове като тях ама за глобяване. Егати и тъпаците!

Не мога да разбера защо трябва да се дискутира толкова много как ще се събират глобите. Глобите не помагат за безопасността на движението. Хубавите пътища помагат и честните полицаи. А най-добре е да няма полицаи на пътя, а само камери. И наказанието не да бъде глоба, а отнемане на книжка. В момента изглежда, че правителстовото няма пари и иска да събира от гражданите като търси под вола теле. И още нещо - нека се махнат безумните ограничения, а скоростта да се вдигне на 80 в града, 110 междуградско и 170 на магистрала. Сегашните ограничения са приложими за возила от 80те, а не за новите прецизни автомобили. Един мощен джип е нормално да се движи по-бързо, защото и спира по-бързо от москвич, а и като по-висок осигураа по-добра видимост за водача.

Е не може всички да караме джипове за по-добра видимост! А предложението за нови лимити на скоростта е меко казано безумно - представям си на квартална улица с 80км/ч. Никакъв шанс за спиране! Тези скорости ги няма никъде по света (освен някои магистрали в Германия, които са безлимитни, но както казах някои и то магистрали).

Да бе, и ако някой болен мозък ти позволи 170, ти ще караш с 220 и пак ще насмиташ москвичите, които само ти се пречкат.

Ти пробвал ли си да спреш като се движиш с 80 км и пред теб изскочи дете ? Или със 110 километра и има кал от селскостопански машини по пътя ? За 170-те няма да говорим - това си е самоубийство, ако се блъснеш в нещо. А що се отнася до джиповете - хубавото е че шофьора в тях оцелява - за сметка на шофьора в блъснатата лека кола, който няма шанс и умира като куче.

Ти луд ли си! Нима имаме улици и междуградски пътища за подобни скорости? За магистралите дори не питам, защото такива в България няма! И ако ти имаш джип, доста от хората нямат и не се натискат да имат.

И аз обичам да понастъпвам педала, ама това дето го предлагаш няма как да стане в БГ. Говоря за частта с магистралите. За градското може да има повишение на ограниченията само по определен тип булеварди, като Цариградско, България, Ситняково, Брюксел /ако го сглобят скоро/, Ботевградско, в другите градове не им знам имената, но идеята ми е от този тип с прегражденията по средата. Там да е 70-80 км. За магистрала - ок, ама нека магистралата да е като немските. Нашите магистрали са в по-лошо състояние от първокласната пътна мрежа. Те ограниченията и сега са приемливи, но ако всички се движат около тях, а не с по 30-40 км отдолу.

Аз и на 90 извънградско съм доволен ама не на весеки 2 километра да има ограничение на 60 заради нещо си. И има ли знак 60 има и патрулка с радар.

...а неплатените въобще ще падат със 100%, ха-ха-ха!

Неплатена глоба в срок- двойно!Е ТОВА АКО НЕ Е ЛИХВАРСТВО.....?

Платих 10лв. фиш и ми взеха 6лв. за превода в банката!!!

Хехе. Аз като си вземах новата книжка, трябваше да платя талона с точките- онова малко картонче 5х3см. Та то струва 0.60лв , и такса в банката 1.00лв. Или 166% ТАКСА.

Това с камерите е голяма простотия. Ако бяха внимавали в училищите, господата с шапки щяха да знаят, че налагането на наказание не се прави самоцелно, а за да дисциплинира някого да не прави грешки. А като са те снимали в продължение на месеци и накрая ти треснат (примерно) 100 глоби, това не е ли целенасочен рекет (дори геноцид) към определна прослойка данъкоплатци? И то това е икономически по-активната част от населението. С камерите пак се слага коня пред каруцата... Аз се сещам поне за 2 камери, които са сложени на очевидно безумни места (София - при Софияленд - там има 2 светофара и три ленти, мантинела, а самия Софияленд не работи и съответно няма хора, другото е при с. Мирково, софийско - за чии х.., та там трафика е малък).

За ... на оня дето сложи светофар на входа на София откъм магистрала Хемус - с/у бензиностанцията на Шел, заради входа на скапания магазин Джъмбо. Всички коли чакат на светофар, за да влязат по един от трите най-нотаварени входа на София. И за да е тотална и завършена простотията има и камера. Питам аз кой позволи подобно нещо? Как е възможно?

Този светофар доста се коментира. Това е все едно на Цариградско да бяха сложили светофар заради The Mall или с други думи Карфура или както там се чете. Джъмбо като искаха да имат пряк достъп до магазина да си бяха изкопали един тунел, както направиха за мола на Цариградско и да си оправят клиентелата. А вчера видях, че заради Билата на черни връх в Хладилника слагат и там светофар със, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, тройна стрелка на лентата за движение - дясно, ляво и право. С други думи, като застане един за ляв завой и опашката ще обиколо кръговото на Драгалевци. Ама важното е да се правят светофари, защо да се мисли за движението.

Абе толква ли е сложно, който го снимат или има да плаща глоба - да предават към НАП сумата и ЕГН-то ... и край на безплатното лечение, детски градинни, и други екстри, докато не си плати глобата. И глобата да се плаща в НАП и във всяка банка.

То добре ли бе?! Съгласен ли си да изхвърлят детето ти от градината, щото не си платил някаква глоба?

Ами плати си я, кой ти пречи ? ... А най-добре си карай по правилата и не нарушавай закона ...

Като става въпрос за само "някаква си глоба", ами плати си я! Какво ревеш по форумите. Кой, според теб, тгрябва да плаща за простотиите ти? Аз ли?

Като го изхвърлят два пъти, ще се научиш да си плащаш или, понеже си голям тарикат, със спестените пари от неплатените глоби, ще го дадеш в частна градина.

Абсолютно!

Абсолютно какво бе.., Абсолютко? :D :D

Само да не стане така и докато се изяснят нещата като знам БГ администрацията да увиснеш: Глобиха тракторист - бил карал със 122 км/ч 16 август 2009 / News.dir.bg Производител на картофи от Германия е повел битка срещу пътни полицаи заради глоба, наложена му заради превишена скорост с трактор, предаде Прес асосиейшън, цитирана от bTV. Торстен Холк от Иршенберг силно се изненадал, когато получил известие, че с трактора си е вдигнал скорост от 122 километра в час, при условие, че машината развива до 38 километра в час. Известието било придружено от снимка, направена с пътна камера. "Когато го получих, помислих, че е станала грешка. След това видях снимката на моя трактор и много се изненадах. Вярно, машината ми е модерна, с мощен двигател, но в никакъв случай не е суперкола, способна да вдигне такава скорост", казва Холк. Фермерът е убеден, че е станала грешка и че случаят ще се изясни. Според експертите причината за недоразумението е в камерата. Устройството е излязло от синхрон и снимало трактора, след като автомобилът, който е допуснал нарушението, вече е бил отминал.

Половината от нещо,е по-добре от цяло нищо. :)

Ако смяташ, че е редно да се прави заради парите..

Каква е логиката ? Според мен няма здравомислещ човек в тези среди !

ЕЙ ВМЕСТО ДА ИМ ВАДИТЕ ОЧИТЕ ПАК ИМ ИЗРИСУВАТЕ ВЕЖДИТЕ. НО ТО ВАШИТЕ ДЕЦА СА ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ И ВИЕ САМИТЕ. НО ГАДНОТО Е ,ЧЕ ЗАГИВАТ ХОРА.НО НА ВАС АКО ВИ ПУКАШЕ ТОВА НЯМА ДА Е ЗЪФНАЛО КАТО ,,НОВИНА ".АМАН И ОТ ВАС.

Май в белите страни беше някак наобратно. Глобата си е глоба, а ако не я платиш в срок става двойна, че и тройна.

Напротив. В САЩ при плащане в срок две седмици -50%.

Много си прав! Пък и защо да няма лихви на глобите? Аз съм да има и то да са много големи на ден! Пък и следващата глоба да е двойна, ако не си платил предната. След трето неплащане - без кола! На 4-то - търкаш наркаш наровете. И книжки да не се вземат...Дай му я - нека има още глоби!

Много добра идея! Подкрепям това написаното от Вас! Мнението ми е, че реакцията на повечето пишещи е, така както се държат на пътя! Арогантни и неспазващи правилника, а дали го знаят изобщо! Какво като караш джип, като пътищата не позволяват висока скорост! Как спират се разбира от катастрофите - обикновено сериозно са пострадали са другите участници в ПТП-то! Познавам и шофьори на които са им отнети книжките, но продължават да шофират!

В Гърция също при плащане в срок от 2 седмици се плащат 50 % от сумата на глобата

не Ники, в белите страни е точно така- и в Англия е така.

И във Великобритания е -50% при предсрочно плащане. Ако не платиш на фиска на Нейно величество бързичко - резачката е от към кръста, като стига чак до глезените...Пример-за броени седмици глоба от 70 паунда може да надхвърли 500 паунда. И да не ми дрънкат разни доморасли философи/пътни джигити изгорели на потник. Само на територията на голям Лондон камерите са около 22.000 (словом: двадасет и две хиляди) и заснето с тях нарушение води директно до глоба обработена само от компютри, без участието на хора. Така е невъзможно заличаването на нарушение от "свой човек", бил той дори и полицай. И там има идиоти джигити, но за тях са подготвени здрави бетонни стени и стоманени прегради...

ники не си разбрал нещо ... има 50% намаление ако платиш до 2 седмици почти из цяла европа и америка, след това в америка специално скача двойно след всеки определен срок, виждал съм хора с по 10-на глоби не плащани но обща сума скочила на над 5000$

Айде сега цигании 50%. Ако ги платите на място на КАТ-аджията ще Ви излезе по-тънко.

А какво да кажат хората с различни от тези размери и къде отива равнопоставенноста,господа законотворци?

Пак безсилието на системата! Вместо да кажат, 4е ще текат лихви или че глобите ще скачат до 50%, ако не се платят навреме, те ни се 'молят', ако въобще може да го правим.

Шъ имаш много здраве! Системата е такава в много страни и работи перфектно. Забележи, че при ранно плащане ще е 50%, а при просрочие - 200%. Т.е. ако глобата е 150 лв, може да платиш 75 ако побързаш и 300 ако се правиш на отворко. Т.е. разлика 4 пъти. Точно това му трябва на Ганьо!

А защо трябва с лошо? Изключително добра идея! И глобите си събират, и реверанс към хората правят. Най-лесно е да се направи със заплахи, лихви, срокове, наказания. А така е много по-добре замислено!

Безсилието на КАТ е не в събирането на глобите, а в намаляването на загиналите на година. И тъй като вече над 10 години слушаме безумните предложения на едни и същи хора (двамата алексиевци, Стратиев и Кесяков), а реално подобрение на тази статистика няма, крайно време е тия двамата заслужено да ги регистрират в бюрото по труда като безработни.