Носенето на подобно облекло на обществени места бе забранено с новоприетите допълнения в наредбата за обществения ред в община Пазарджик и това е първата глоба, за която се съобщава.

Жената била спряна от полицейски патрул на кръстовище в ромския квартал "Изток" днес към обяд, защото носела на лицето си парче плат, което покривало цялото и лице, без очите.

При проверка се оказало, че не носи документи за самоличност. Тя е отведена в полицейския участък, където е установено, че е 30-годишна жителка на Пазарджик.

Съставени са и два акта за административни нарушения, съгласно Наредбата за обществения ред в община Пазарджик и Закона за българските лични документи.

В край на април Общинските съветници в Пазарджик забраниха носенето на бурки и никаби в държавни и общински институции и на всички други обществени места, с изключение на молитвени домове. Забраната важи за облекло и аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията на човека, включително и пластмасови маски.

При първо нарушение глобата е 300 лева, а при повторно или всяко следващо - 1000 лева. В конкретния случай жената ще трябва да плати и 50 лева за липсата на лична карта. Ако провинилата се не изплати задълженията си, ще й бъдат отнети социалните помощи, коментираха от Община Пазарджик пред БНР.

След примера на Пазарджик, и в Стара Загора въведоха същата забрана. По инициатива на ВМРО и НФСБ и в Пловдив, в Шумен и Бургас се обсъжда тази възможност. Забрана на публични места да се носят дрехи, които закриват лицето, предложиха и столичните общински съветници от групата "Патриоти за София".

Миналия петък пък, с 13 гласа "за", депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт регионалната комисия единодушно подкрепиха проектозакона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето. Очаква се гласуване и в други комисии, а след това и в пленарната зала.

Неотдавна и главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че трябва да се ограничи носенето на бурки на публични места, особено в учебни заведения.

Междувременно родителите на 16-годишната Емине Шаматарева от сатовчанското село Вълкосел заведоха дело срещу директора на училището, който забрани тя да влиза в час, забулена със забрадка.