С 13 гласа депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт единодушно подкрепиха проектозакона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, съобщи в. "Сега".

На заседанието не присъстваха ДПС и "Атака".

Това е първата комисия, която гласува в подкрепа на проектозакона, но и в останалите, както и в пленарна зала, вероятно ще има подкрепа, прогнозира депутатът от ПФ Славчо Атанасов, който заедно с 12 свои съпартийци е сред вносителите.

"Да се носят бурки на обществени места у нас е все едно в Мека и Медина да се носят християнски символи. Това е груба намеса в чуждо духовно пространство. Не искаме да забраняваме носенето на тези облекла у дома или в джамията, а само на публични места. В 6 държави в Европа вече действа такъв закон. Това са Франция, Испания, Италия, Холандия, Белгия - страни в ЕС, и Швейцария", обясни Славчо Атанасов.

Според проекта забраната ще важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги. Към тях са записани и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

При нарушение на забраната се предвижда глоба от 200 лв., а за всяко следващо - 1500 лева.

Ако жената носи бурка, може да бъде лишена и от социални помощи за срок от 3 месеца.

По време на обсъжданията в комисията стана ясно, че патриотите обмислят наказание и за тези, които склоняват хората да прикриват лицата си - лишаване от свобода за 3 години, глоба от 5000 лева, както и обществено порицание.

Ако потърпевшият е малолетно или непълнолетно лице, предвиденото наказание е затвор до 5 години и 10 хил. лева глоба. Контролът ще се осъществява от кметовете и МВР. 

Славчо Атанасов уточни, че забраната не засяга културни мероприятия, спортни прояви, нито пък хора със здравословни проблеми, които налагат закриване на лицето. 

"Мики Маус ще може спокойно да ходи по улиците", каза Атанасов.

Законът няма да важи за участници в маскаради, за кукери или за футболни фенове.

ГЕРБ подкрепя законопроекта, но не се обявява срещу вероизповеданието и свободата за вероизповедание, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че тези облекла не са традиционни за българските мюсюлмани.

Според Дора Янкова (БСП) това е превенция срещу радикалния ислям.

Ердинч Хайрула от ДПС заяви, че партията ще коментира, след като получи становища по проекта от компетентните институции. 

АБВ обяви, че няма позиция по този въпрос, както и по всички останали проблеми, докато не мине конгресът им в неделя.

Забрана за носенето на бурки на обществени места вече приеха общинските съвети в Пазарджик и Стара Загора, а подобни предложения са внесени в Пловдив, Бургас, София, Благоевград и Шумен.