Коментари - ГЕРБ иска 3% бариера за влизане в парламента | dnes.dir.bg
назад

ГЕРБ иска 3% бариера за влизане в парламента

ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание свой проект за промени в Изборния кодекс.

Обратно в новината

Коментари - ГЕРБ иска 3% бариера за влизане в парламента | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Консенсусна избирателна система Избирателна система, при която избирателят има право,незвисимо дали изборът е пропорционален или мажоритарен,да класира предпочитанията си в ред от първо до трето място,ако желае.Всяко място се премира с определен брой точки .Сборът от точки определя броя на мандатите при пропорционален избор или победителя при мажоритарен избор. Предимство: 1.Така се определя възможно най-консенсусната политическа платформа или кандидат ,възможно най-приемливата за по-голяма част от избирателите. 2.Тази система има позитивна насоченост,т.е. ориентирана е не на критика на политическия противник, а на намиране на най-приемливия за избирателите кандидат или политическа платформа. Бъдещето е на консенсуса,а не на противопоставянето.

Аз искам мажоритарно избрани 120 депутати в парламента, гласуване само от лица, които имат поне основно образование, прекратяване на изборния туризъм! Не трябва да се приема праг под 4%, но за независимите кандидати таксите и необходимите подписи да се намалят. Как си представяте десетина формации в парламента или т.н. "независими"? Това си е чиста проба узаконена корупция.

ГЕРБ пак не са в час. Хората искат бариерата за влизане в парламента да е най-много 2 %.

ТОЙ СЕ СТРАХУВА ЧЕ ГЕРБ ВЕЧЕ ЩЕ СА ПОД 4% ТАКА Е ХОРАТА МУ ПОВЯРВАХА ЗА ВТОРИ ПЪТ А ТОЙ НЕ ВЛИЗА ДА РАБОТИ НАЛИ ЗАТОВА ГИ ИЗБРАХА НИКАКВИ 3% ДАЖЕ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ НА 5% СТИГА С РАЗНИ МАЛКИ ПАРТИЙКИ

Защо не сте на работа в парламента бе търтей гербаджийски.Народа ви плащаме огромни заплати а вие въобще не се трогвате.Не ви било кеф!Боко и Цвъко се разхождат с огромна кохорта държавна охрана която пак ние ви плащаме.Наглеци и мафиоти сте и за това трябва да ви изметем.Ненормална държава сме,ПРОКУРАТУРАТА ГИ РАЗСЛЕДВА А ТЕ СИ СЕ РАЗХОЖДАТ С ДЪРЖАВНА ОХРАНА.

Ако искате да променим конституцията и да върнем чл.1 ,само ГРОБ да има право да се явят на избори.Вие сте нагли мафиоти и не ви пука за държавата.Рано или късно ще отидете в небитието.

И да влязат малките партии пак сме 50% на 50%, а когато сняг запръска,що ще чиним ний зимъска? Не можете да ни вкарате в газовите камери, защото сме с леви убеждения, цигани или българи стурско самоопределяне т.е. турци. Защото сме с различни политически убеждения. Трябва да построим една нова България справедлива за всички не само за най умните и най ителигентните.!

Ама ГЕРБ нали бяха мнозинство 4 години. Защо чак сега се сетиха за промени

Българският избирател трябва да накаже ГЕРБ и нейния вожд Винету. Каква е разликата в портрета на Борисов през 2001 г. и на Пеевски днес. Пеевски дори е по-светъл образ. Днес политическата система изрева в същия ден. Но нека не забравяме, че тази политическа система проспа 11 години и лансира тоя диктатор, издигнал се пожарникар и охранител, който сътвори толкова много поразии в държавата ни, че днес се тресем отвсякъде. Редно е да се реваншира. Стига вече мутроиди в партиите и на власт. Да оставим умните и делови хора и експерти, всеки в областта си да управляват. Цветът на партията им, или мажоритарната им окраска да отстъпят на втори план. За това са измислени коалиции от политически организации или от експерти.

ТО ТОЧНО ТАМ Е ПРОБЛЕМА,ЧЕ НИТО СА УМНИ,НИТО СА ДЕЛОВИ!!!ТЕ НАТРАВИХА БЪЛГАРИЯ ЗОНА СВОБОДНА ОТ ЗАКОНИ!!!

ГЕРБ подпират малките партии. Що? Ми щото са лесни за купуване.

Това е прага на Янето да влезе в парламента сигурно?

Герп вече не разчита да земе повече от 3 %. Това е достатъчно ББ и ЦвЦв да влезнат.

А защо не помислите за 100 народни избранника и 10% праг??? Не виждам никаква нужда от 10 парламентарно представени партии с по 1 депутат. Искам местната власт да се обвърже с парламента - ще намерите начин. Искам депутата, който съм избрал да идва един път в седмицата в общината, където да има стая и приемно време - не може човек от Ямбол примерно да дойде в София за да се срещне с народния си избранник. Без право на глас на хора, които не пребивават постоянно на територията на страната - обвържете го с трудов договор, пенсия, подпис в бюрото по труда.

Още няколко неща трябва да предвидите - за 3 неявявания в народното събрание - уволнение. Съжалявам, но вие сте МОЙ народни представители - аз ви избрах и искам да сте там на работа, работата за която съм ви избрал

Предложенията са правилни и разумни. Единственото с което не сме съгласни е мажоритарното гласуване.Ние сме против мажоритарно гласуване.Практиката в България е доказала, че поради силните политически пристрастия те още повече изкривяват представителността на избирателите.Ясно е,че никой освен кандитати подкрепени от някоя от трите големи партии,няма шанс да спечели.В България при мажоритарни избори пак се гледа цвета,а не качества.По- добре е прагът на преференцията да падне на 3%, колкото е преложението за праг за влизане в парламента,отколкото да има мажоритарно гласуване.Това е реалния начин за подобряване качествения състав на парламента.Така партиите ще се наложи да се вслушват в мнението на своите членове и симпатизанти при подреждането на листите, а не апаратчици да налагат дадени кандитатури.

Реалният начин за подобряване на качествения състав на парламента е ТОТАЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ - ТОВА Е! Никакви комунисти - настоящи и бивши, никакви доносници и агенти на ДС, с каквито и сега е пълно! Иначе батакът ще си остане същият!

как веднага отричаме демокрация. А дрънкаме, дрънкаме, и веднага фашизоидни предложения.

Всякаква бариера е антиконституционна! Докато не почне да се спазва Конституцията в пълен обем, в Бълхария напредък няма да има!

Подкрепям напълно. Много адекватни предложения. Чак неочаквано. Субсидията трябва да остане. Въпреки, че някои бедняци не го харесват, ако няма субсидия олигарсите ще станат още по силни. Това е положението.

Коя субсидия бе, сегашната 12 лева на глас? Такава и в най-богатите държави на Европа няма, германската е 0,40 ст на глас. Такава алчност и партийно малоумие скоро не съм чувал и видел. Поледиците на България съвсем изтрещяха от алчност. В предложението на Цачева няма най-важното- ликвидиране на партийната ЦИК, чрез която партията с най голяма квота в НС завзели ЦИК и нареждат крайните резултат в своя полза, както стана в последните 3 избора: 2009г ЦИК се владееше от Доган и той пренареди крайните резултати в полза на ГЕРБ, в изборите от 2012-и 2013 г ЦИК се владееше от ГЕРБ и той си пренареди крайните цифри в своя полза. Такава криминална олигархична клика, каквато е в България, няма да срещнете в никоя друга страна на Европа. Не случайно Европа счита, че най-голямата политическа мафия е в България, втората и последната е в Италия.

Не говори глупости, дебел. Молим те, че от твоите глупости ми е писнало вече. Живей си там в Швеция и се радвай на живота и социалните помощи.

сте прав.

Браво, при един следващи избори ще влязат корпоративните събратя на ГЕРБ- СДС крилца и перца, партиите на мултимилионерите Данчо Хаджишев-НФСБ и Слави Бинев и кеееф, там ще стане същия корпоративен-олигархически тюрлю гювеч като сегашния парламент, само че ГЕРБ ще има повече братя, с които да състави правителство!

А 1% не искате ли?! Аз искам 120 депутати в парламента, гласуване само от лица, които имат поне основно образование, прекратяване на изборния туризъм и прекратяване на всякакви субсидии за партиите!!!

Аз искам пълна забрана да гласуват хората, които не живеят постоянно в Родината- след като не живееш тука - кво значение има твоето мнение???

не искам избори изобщо. Управление по наследственно право, да живее монархия. Другото в България не става и няма да стане.

Ох,то и на монарх не сме случили.Веднага след изборите на 12 май тръгна към Москва да си предлага услугите и да пее дитирамби колко е хубаво да строим Белене.Нареди се и той на опашката за комисионни .Вече и господ НЕ МОЖЕ да опази България!

Chefo77

Основно ли? Защо не СРЕДНО образование? Ооо, забравих - защото половината бабички и дядовци няма да имат право да гласуват ... И неграмотните "Бате, дай някой лев". Е, ще го преживеем някакси, пък и без техния глас няма да има хамстери, наместени и т.н. паплач. Подкрепям напълно образователната дискриминация към изборните права!

защо герб не си харесват своя изборен закон ?

А бе тия се канят отново да управляват май ? Къде сте протестиращите ?

Гледай си бизнеса, друже.