Държавният глава се срещна късно вечерта с граждани на Монтана, съобщи БТА.

Според държавният глава причината за заложническата драма в Сливен, не е само в невзетия от похитителя Стефан Петров шофьорски изпит, а се корени в липсата на перспектива и работа за младите хора у нас. 
"Случаят в Сливен е без прецедент и трябва да се погледне от един ъгъл, който ние трябва задължително да имаме в тази ситуация", каза и във Видин президентът Георги Първанов.

По думите на държавния глава "младият мъж е отчаян от живота и не е наркоман или престъпник". "Това трябва да ни покаже, че има много млади хора, които са на ръба на отчаянието от живота. Това са преди всичко онези 26 % млади и безработни хора, които са подготвени и интелигентни и не могат да се реализират. Затова социалните корени на пръстъпността трябва да бъдат много внимателно анализирани", допълни той. Според Първанов в обществото ни има една ежедневно  нарастваща агресия и тя "почва от политиците, минава през медиите и затова не бива да се учудваме, че хората по места реагират така на всяко събитие".  

Първанов критикува икономическата политика на правителството. Според държавния глава не е добре, че в момента няма дебат по икономическата политика и по антикризисните мерки.  
Президентът заяви "най-голямата причина да не излезем от кризата е, че имаме криза на управлението". Той поясни, че вместо да формират ясна икономическа политика и да я отстояват, управляващите от ГЕРБ постоянно променят икономическите си решения.

На въпрос каква формация е "АБВ", Първанов отговори - това е гражданско движение, което обединява доказали се и можещи хора, младежи, земеделци, социалисти, социалдемократи и симпатизанти на други партии. Той подчерта, че "АБВ" няма да участва в изборите, но ще може да подкрепя кандидатури за кметове и съветници. На изказване на гражданин, който заяви, че съжалява, че на президентските избори през есентта няма да може да гласува за него, Георги Първанов отговори: "не съжалявайте, защото е възможно на други избори в бъдеще да можете да гласувате за мен".