Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев на открито обсъждане на цените на природния газ и парното от януари 2011 г., цитиран от "Фокус".
С около процент цената на газа бе намалена с решение на ДКЕВР от 1 октомври.

Според проекта на регулатора, цената на топлинната енергия ще бъде по-ниска с между 4,5 и 5,7% - в София ще поевтинее с 5,12%, в Пловдив - с 5,2%. Най-малко намаление се предвижда за Перник и Сливен с около половин процент.
Очаква се студената вода в София да поскъпне най-рано от февруари 2011 г.

ДКЕВР призна, че с новата цена най-вероятно държавната компания ще завърши годината на загуба, но по-голямото намаление е необходимо, за да намалее и цената на парното, пише в. "Дневник".

Очаква се новите цени на газа и парното да бъдат гласувани окончателно от комисията на закрито заседание в последната седмица на годината.

В новата цена на газа ще бъде включен и целият недовзет приход на "Булгаргаз" за миналата година.
"Булгаргаз" го оценява на 90 млн. лева, а според ДКЕВР той е 11 млн. лева, обясни Александър Петров, директор на дирекция в "Булгаргаз", цитиран от БТА. 

Ангел Семерджиев обясни, че въпросът с недовзетия приход на компанията е отнесен към съда. "Булгаргаз" не са съгласни с оценката на курса на долара като ценообразуващ фактор. За единайсетте месеца на 2010 г. приходите на "Булгаргаз" от основната дейност на дружеството са 1 млрд. и 40 млн. лева, а от отчетната стойност на продадения природен газ е 1 млрд. и 79 млн. лева, което означава, че дружеството продавало газ на по-ниска от реалната цена, отчете Петров.

Семерджиев каза, че регулаторът е възприел курс на долара в определянето на цената, максимално изгоден за потребителите.

Над 60 милиона лева са текущите задължения на "Топлофикация"-София към "Булгаргаз", съобщи зам.-изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от БНР.
Общо дългът на столичната топлофикация надхвърля 500 млн. лева. Същевременно потребителите дължат на топлофикацията около 260 милиона.

Очакваме от новото ръководство на дружеството да представи бизнес план, каза Ангел Семерджиев. Според него в бъдеще столичната топлофикация би могла да намали значително разходите си и това да се отрази и на цените на дружеството, ако бъде внедрена модерна когенерационна технология.