Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години. За блок "Силистар", който е с площ 6893 кв. км се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева, е посочено в условията на конкурса.

Дължимата такса за блок "Терес" с площ 161 280 кв. км е 161 280 лева за година.

Днешното решение на правителството за проучване на дълбоко Черно море е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници.

„От това, което съм разговарял, България не само ще има за своя консумация газ, но и ще може да изнася. Това е надеждата за бъдещото поколение. Това не е само 100% диверсификация, това е гарантирано бъдещо за нашата икономика, че ще има евтино парно”, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

В периода 2002-2007 г. фирмата "Винтидж Петролеум Интернешънъл инк." е провела ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение.

През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 "Терес", но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

Гарантирането на енергийната независимост на страната е един от най-важните приоритети от управленската програма на правителството в сектор енергетика.

Тази независимост може да бъде постигната на първо място чрез проучване и експлоатация на собствени находища на природен газ и нефт, съобщиха от правителствената информационна служба.