Това съобщи председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев на среща с вицепрезидента на „Статойл“ Рюн Бьорнсън и старши съветника по международните проучвания в норвежката компания Тони Дор, съобщиха от ГЕРБ.

Разговорът е бил на Международната петролна седмица в Лондон, където Добрев и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков представят потенциала и възможностите за проучване на двата блока в Черно море.

Обявата ще бъде публикувана от Министерството на енергетиката.

Добрев обясни пред ръководството на „Статойл“, че "след провеждането на прозрачен конкурс", разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата „Силистар“ и „Терес“ ще бъде предоставено за 5 години.

Станков, който отговаря за природните ресурси и концесиите, уточни, че срокът може да бъде удължен два пъти за по 2 години, всеки път.

Срокът за купуване на конкурсната документация е 120 дни от деня на публикуване на решението на Министерския съвет в Официалния журнал на ЕС, а срокът за подаване на оферти е 155 дни от публикуването на обявата.

От „Статойл“ заявиха, че наблюдават внимателно нашия регион и следят с интерес проучванията в блока „Хан Аспарух“ и в румънската част на Черно море.
Рюн Бьорнсън подчерта, че внимателно ще разгледат информацията и възможностите за участие в предстоящия търг, цитират го от ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че има големи залежи на природен газ в морския газов блок „Хан Аспарух” и оптимист за блоковете „Силистар" и „Терес".

Вчера след среща на високо равнище на Групата за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович каза, че всички държави, които са част от Централна и Югоизточна Европа трябва да имат поне 3 източника на газ.

Според Борисов четири източника за доставка на природен газ ще има България - руските доставки, вторият и третият - по интерконекторите с Гърция и Турция, и четвъртият - местният добив от "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар".

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?