От комисията обясниха, че това увеличение няма да доведе до промяна на цените на парното и топлата вода, тъй като то влияе върху приходите на топлофикационните дружества само с 0,5%.

Решението за поскъпване на газа от април е взето на закрито заседание днес и съвпада с предварително обявеното от работната група на ДКЕВР увеличение на цената.
Предложението на "Булгаргаз" беше за 6-процентен скок на газ.

Председателят на регулатора Ангел Семерджиев коментира, че не е било възможно да се намерят резерви за постигане на по-малко увеличение на газа, каквато е било намерението. По думите му обаче има предпоставки от юли газът и парното да поевтинеят.
"Възможно е цената на природния газ да бъде намалена, ако се успокоят и цените на петрола на световните пазари. При евентуално бъдещо намаление на цената на газа ще бъде намалена и цената на парното", каза Семерджиев, цитиран от БГНЕС.

От "Булгаргаз" съобщиха, че съгласно приетото днес решение на ДКЕВР пределните цени, които дружеството ще прилага при продажба на природен газ, считано от 1 април тази година, са следните: цена на природния газ при продажба от Обществения доставчик на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа - 532.14 лева/1000 м3 без ДДС; цена на природния газ при продажба от Обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД – 539.86 лева/1000 м3 без ДДС.