Така Гърция става държавата с най-нисък кредитен рейтинг, даван някога досега,  коментира Ройтерс. Тя падна под Еквадор, Ямайка, Пакистан и Гранада.
 
„Занижаването отразява нашето мнение, че има значително повишена вероятност за един или повече банкрути, отнасящи се до пълни и навременни плащания, които са свързани с усилията на официалните кредитори да затворят изникващата финансова дупка в Гърция”, обявиха от рейтинговата агенция, цитирани от АФП, предаде "Фокус".

Понижението е с общо три степени, като агенцията определи и негативна перспектива за кредитоспособността на Атина, предадоха предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.
Негативната перспектива означава, че в средносрочен план кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен още, отбелязва ДПА. Краткосрочният рейтинг на гръцките дългови книжа остава на степен C (лат. буква - бел. ред.).

Занижаването може да бъде прието като удар в гръбнака за плановете на ЕС да принуди частните собственици на гръцки облигации да участват в нов спасителен план за Гърция, приемайки закъснения в плащания.

Решението на агенцията игнорира интензивните дебати на равнище Европейски съюз и Международен валутен фонд (МВФ) за намиране на надеждно решение на гръцката дългова криза, възпротивиха се от гръцкото министерство на финансите, цитирани от Ройтерс.