Корабът е от състава на т.нар. Флотилията на свободата-2 – група морски съдове, които планират да пробият блокадата на Газа, предаде БГНЕС.

Капитанът на кораба – името му не се съобщава – е заподозрян, че планира да напусне пристанището без разрешение и да постави в опасност живота и здравето на пътниците. Той е задържан под стража до 5 юли, когато ще се яви в съда.

"Одасити ъв хоуп" се е опитал да излезе от пристанището на град Перама, недалеч от Атина през нощта на събота, 2 юли, но е бил спрян от бреговата охрана. На борда му са се намирали 36 пътници, четиричленен екипаж и десет представители на СМИ. Израел не разрешава доставянето на стоки в сектора Газа, тъй като той е под контрола на ислямистката групировка ХАМАС.

Правозащитниците пък настояват за правото на палестинците да получат хуманитарна помощ.

Междувременно Гърция предложи да достави хуманитарна помощ на палестинската власт след забраната на про-палестинската флотилия да напусне пристанищата й и ареста на капитана на един от корабите. Конвоят от товари и пътнически кораби, превозващи доброволци от държави, сред които САЩ, Канада, Франция и Испания трябваше да отпътува поне преди седмица. В телефонен разговор с палестинския президент Махмуд Абас в неделя гръцкият премиер Георгиос Папандреу е предложил да достави хуманитарната помощ, основно храни и лекарства, до Газа в сътрудничество с ООН. "Президентът Махмуд Абас разгледа предложението позитивно и изрази подкрепата си за него", се казва в изявление на офиса на гръцкия министър-председател. Може да има допълнителна помощ от Гърция към доставките, които трябваше да отпътуват с флотилията.

През май 2010 г. опитът на Израел да попречи на корабите от първата Флотилия на свободата да пробият блокадата доведе до гибелта на девет души. Израел вече обяви, че е решен да спре и корабите от Флотилията на свободата-2.