Полицаи с шлемове на главите атакуваха склада за гориво в рафинерията Гранпюи през нощта и изпълниха разпорежданията на местните власти да накарат стачкуващите да се приберат по домовете си. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От дни работниците денонощно лагеруват пред склада, като блокират достъпа до него и допринасят за недостига на бензин в цяла Франция. Складът стана бастион на съпротивата срещу пенсионната реформа на президента Никола Саркози, която предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години.

Очаква се Сенатът да одобри реформата по-късно днес въпреки все по-крайните стачки и протести. Над две трети от французите продължават да подкрепят мобилизацията срещу пенсионната реформа въпреки недостига на гориво и насилието около протестите на гимназистите. Това показва допитване на института Бе Ве А (BVA), огласено по телевизия "Канал плюс" и цитирано от Франс прес.

Профсъюзите поддържат натиска и уличните протести се разраснаха до рекордно равнище. Вчера синдикатите обявиха още две дати за национални протестни действия - 28 октомври и 6 ноември.

Във вторник между 1,1 и 3,5 милиона души, съответно според данни на полицията и синдикати, излязоха на улиците във Франция през шестия ден на национален протест от началото на акцията срещу реформата в пенсионната система. Промените предвиждат да бъде вдигната минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 години до 2018.