53-годишната бивша „Мисис България” е обвинена за причиняване по непредпазливост на смъртта на съпруга си Николай Димов, както и за предложен подкуп от 30 000 евро на полицейски служител.

За убийството по непредпазливост Мейзер получи от първата съдебна инстанция 3,5 години затвор, а затова, че е предложила подкуп от 30 000 евро на разследващия полицай съдът й присъди 4,5 години “лишаване от свобода“. От двете наказания подсъдимата ще търпи по-тежкото. Окръжните магистрати й наложиха и глоба в размер на 8 000 лева, както и обезщетение за майката на Николай в размер на 150 000 лв.

Днес апелативните магистрати изслушаха допълнителна съдебномедицинска експертиза. Вещите лица трябваше да изяснят дали установените травматични увреждания по тялото на починалия Николай Димов могат да бъдат получени по начина, за който свидетелства самата Мейзер. 

Тя се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство, както и от тези, които на два пъти е правила пред първата съдебна инстанция и на предишното заседание на Апелативния съд представи нова версия за обстоятелствата, свързани със завързването на т.нар.“свински опашки“ около краката и врата на съпруга си Николай. Според нея, той сам е поставил и затегнал две стяжки около врата си.

В хода на съдебното заседание и след изявление на вещите лица, съдът установи, че при изготвянето на заключението по експертизата, експертите не са се запознали с всички материали, налични по досъдебното производство, в това число и с протоколите за оглед на местопроизшествието. Съдът се съобрази със становището на прокуратурата и на защитата на близките на Николай Димов и допусна повторна комплексна съдебно-медицинска експертиза с участието на трасолог.

Съдът разпита и разследващия полицай Веселин Радев, водил близо 8 часа оперативна беседа с Анита Мейзер - часове след установяване смъртта на съпруга й.

Магистратите отново оставиха без уважение молбата на защитата на подсъдимата за изменение на мярката й за неотклонение. След като се запозна с представена  епикриза от проведено лечение на подсъдимата в затворническата болница в  София, съдът назаначи изготвянето на експертиза на Мейзер. Тя ще трябва да установи дали наличното заболяване й позволява престой в местата за лишаване от свобода.

Следващото заседание по делото ще е на 28 май.