Това ще стане във френска военна болница, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Новината съобщи днес палестинската следствена комисия, разследваща също смъртта на Арафат. "Отварянето на гроба ще стане на 27 ноември, експертите ще вземат пробите и всичко ще приключи в същия ден, за няколко часа", подчерта председателят на палестинската комисия Тауфик Тирауи. Той поясни, че след тази операция ще бъде организирано препогребването на тялото на палестинския лидер.

Арафат почина на 75 години на 11 ноември 2004 г. във военната болница Перси, край Париж. Причините за смъртта му така и не бяха изяснени. Тезата за евентуалното отравяне на Ясер Арафат беше подета от излъчен по телевизия "Ал Джазира" документален филм, в който става ясно, че Институтът по радиофизични изследвания в Лозана, в Швейцария, е анализирал биологични проби, взети от личните вещи на Арафат и е открил голямо количество полоний, посочва Франс прес. Тогава лабораторията, извършила изследването, обяви, че резултатите от него са изненадващи, но подчерта, че те са недостатъчни, за да докажат, че Арафат е бил отровен.

След тези разкрития вдовицата на Арафат - Суха, поиска започването на разследване за убийство.

Полоният е високо токсично радиоактивно вещество, с което през 2006 г. бе отровен в Лондон Александър Литвиненко, бивш руски шпионин, превърнал се в противник на Владимир Путин, припомня Франс прес. Освен тримата френски съдии следователи, натоварени с разследването, на ексхумацията на тялото на Арафат ще присъстват и швейцарски и руски експерти по настояване на палестинците, посочва Франс прес.