"ЕС вече е подготвил операцията за осигуряване на безопасността на хуманитарните мисии, както те ги наричат. Остава да бъдат уточнени конкретни логистични подробности. По информация от наши колеги в мисията ще участват до 1500 военни, разпределени в тактически групи. Обсъжда се в Либия да бъдат изпратени германски и холандски военни", заяви Рогозин, цитиран и от БТА.

Съветът на ЕС взе решение за подготовка на сухопътна операция в Либия на 1 април. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън обяви, че операцията може да започне едва след като бъде получена официална молба от ООН.

По-рано днес руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов обяви, че руското външно министерство е запознато с появилите се съобщения за изготвен от ЕС план за сухопътна операция в Либия. Съобщения за съществуването на такъв план се появиха в някои германски медии. Според тях за плацдарм за сухопътни действия на коалиционните сили ще бъде използвана както либийска територия, така и погранични райони на намиращите се на юг Судан, Нигер и Чад.

Според ИТАР-ТАСС в документа от 60 страници са изложени всички подробности по евентуална сухопътна операция. Подразделения на страни от ЕС трябва да заемат позиции в либийски пристанища и летища "с цел да се гарантира сигурността на гражданските лица и доставките на хуманитарни стоки". Предвижда се да бъде осигурена и охраната на хуманитарни организации. Продължителността на операцията се очаква да бъде не повече от четири месеца "след постигане на пълна боеспособност".

Оценката на риска за такава сухопътна операция е от висок до критичен, посочва ИТАР-ТАСС, като се позовава на появилия се в медиите план. Авторите на плана отчитат факта, че съществува сериозна опасност от нападения на екстремистки и бандитски групировки и на въоръжени племенни милиции.
Затова в състава на частите, които според плана трябва да участват в операцията, са включени сапьори, водолази и специални части за евакуация на ранени или на свалени пилоти от участващите в операцията самолети.

Междувремнено най-малко 12 либийски бунтовници са били убити, а петима са ранени при въздушен удар на НАТО в град Мисрата, където се водят тежки боеве с обсаждащите го сили на Муамар Кадафи, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от ДПА.
Бунтовническият командир Абдула Мохамед подчерта, че грешката е можела да бъде избегната. Според него бунтовниците били заели позиции във фабрика за сол и уведомили НАТО за разположението си.
Това не е първи случай, в който натовски самолети убиват бунтовници погрешка. В началото на месеца НАТО призна, че нейни самолети са ударили на два пъти бунтовнически позиции, при което са били убити над 10 души.
Алиансът още не е коментирал днешния случай.

Мохамед изрази надежда НАТО да се поучи от грешките си и да не ги повтаря.
"Дано това не забави нанасянето на удари по врага ни", подчерта обаче той.