Руският външен министър и държавният секретар на САЩ участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната с нацистка Германия.

Двамата се събраха за церемонията, която се състоя в Задгаровия мемориален комплекс, изграден през 1985 г. в чест на 40-годишнината от победата във Великата отечествена война. Там са погребани над 2000 воини от Червената армия, починали в болниците на Сочи от раните, получени в битките. Паметните плочи с имената на войниците са разположени в полукръг, а в средата е Вечният огън, предаде БТА.

Лавров пристигна зад волана на снежнобял ретроавтомобил "Победа". В пъстрата церемония участваха над 500 ученици от Сочи, закичени с традиционните Георгиевски лентички, с карамфили и рози в ръцете.

Лекият автомобил "Победа" е култов за съветската автомобилна промишленост. При разработката му първоначално е бил наречен ГАЗ-25 "Родина". Мълвата гласи, че това название не се понравило на съветското ръководство. Лично Сталин злъчно попитал създателите на колата": "Как така ще продавате "Родина"-та?" Така след намесата на вожда колата получила общоизвестното си име.

Държавният секретар на САЩ ще отнесе във Вашингтон тениска със символика на Победата на СССР във войната срещу Германия - подарък от Лавров.

В съобщение на страницата на руското МВнР във Фейсбук се казва, че Кери получил още и краснодарски домати и картофи - далечни "роднини" на онези, които преди време му донесъл американският му колега.

На среща в Париж през януари м.г. Кери подари на Лавров два картофа с форма на франзели. Слисаните от странния подарък журналисти разбраха, че той не е случаен. Кери каза, че го е избрал, защото на предишна тяхна среща Лавров му споменал, че е ял много вкусни картофи от американския щат Айдахо, където Кери има вила.

Лавров уверил американския си колега, че няма да прави водка от картофите, като припомни, че производството на водка от картофи е било практика по време на СССР, но сега руснаците се опитват да дестилират алкохол от пшеницата. Тогава Лавров обясни още, че сега в Полша, а не в Русия се прави водка от картофи.

Днешният подарък в Сочи очевидно е потомък на картофите от Айдахо, отгледан в южния руски Краснодарски край и вероятно цели да покаже на американците, че и руската земя може да ражда реколта по американски образец.

На срещата в Сочи държавният секретар на свой ред предал на руската страна списък от цитати в руските медии, които според него не отразяват "реалния потенциал на мащабните руско-американски отношения". Кери отбелязал, че отношенията между двете страни "се нуждаят от подобряване".

Днешната церемония в Сочи бе прелюдия към началото на руско-американските разговори, които са основната цел на визитата на Кери в Русия - първата от две години. Те се водят в сочинския хотел "Родина". Двамата външни министри ще обсъдят широк кръг от международни и двустранни проблеми, съобщиха високопоставени служители и от двете страни преди началото на разговорите.

След разговорите Лавров каза пред журналисти, че срещата му с Кери е протекла чудесно.

За днес е предвидена среща на Кери и с руския президент Владимир Путин. Тя започна към 17 ч. в резиденцията "Бочаров ручей".

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков коментира по-рано за ТАСС:

"Ще има време систематично и в дълбочина да обсъдим пункт по пункт целия сложен и тежък дневен ред, който така и не се подобрява".

Той отбеляза, че от последната визита на Кери в Русия през май 2013 г. е изминало твърде много време, но добави, че двамата външни министри продължават да поддържат постоянни контакти.

Според Ройтерс Кери се надява в разговора си с Путин да проучи готовността на Русия да ограничи военната си намеса в Украйна и подкрепата си за сирийския президент Башар Асад.

"За нас е важно да поддържаме открити връзките за комуникация, да се опитваме да говорим с най-високопоставения човек, който взема решенията. Имаме много неща, които можем да правим заедно, ако е налице общ интерес", каза висш служител от Държавния департамент пред репортерите, които пътуват заедно с Кери.