Европа е силно разделена в мнението относно генномодифицираните организми за култивиране и генномодифицираните храни за животни и за хора. Над 60 процента от европейците са убедени, че ГМО като цяло не са безопасни.

Това недоверие съществува въпреки че "Европейският съюз има една от най-стриктните системи в света за оценка на риска, свързан с генномодифицираните организми, генномодифицираните храни за животни и за хора".

Това заяви Ладислав Мико, директор на генерална дирекция Здравеопазване на ЕК на медиен семинар в Милано, организиран от Европейския журналистически център и ЕК като част от представянето на Европейския съюз на световното изложение Експо Милано, предаде БТА.

"От научна гледна точка ЕС може да се похвали с най-добрата оценка на риска и на безопасността на генномодифицираните храни", допълни друг участник в семинара, Бернхард Урл, изпълнителен директор на Европейската агенция за безопасност на храните.

Преди броени дни, на 22 април, ЕК представи резултата от прегледа на процеса за взимане на решения във връзка с разрешаването на използването на ГМО като храни за животни и храна за хора.

Като резултат от прегледа Комисията предложи да се промени законодателството, така че то да предостави на страните членки повече свобода да ограничават или да забраняват използването на разрешени от ЕС ГМО като храни за животни и храни за хора.

Веднъж прието, това предложение ще предостави на страните членки по-голямо право на глас относно използването на разрешени от Брюксел ГМО като храни за животни и хора.

Предложението на Комисията има за цел и да се постигне правилния баланс между запазването на системата за разрешаване на ГМО и свободата на страните членки да решават дали да използват ГМО на тяхна територия и в тяхната хранителна верига.