Днес в общината е получено постановление на прокуратурата за прекратяване на наказателно производство, заведено по жалба на фирмата-изпълнител на проекта „Хидросистеми”, съобщи за „Фокус” юристконсултът на общината Елеонора Христова.

В средата на септември стана ясно, че след настояване на Европейската комисия правитеството е спряло изпълнението на всички 8 европроекта в общината за около 60 млн. лв. заради нередности при избора на изпълнителите.

По жалба на фирмата срещу кмета е било заведено наказателно досъдебно производство за превишаване на властта и правата му, обясни Христова.
Като причина се посочва неизплатеният аванс за извършени дейности по проекта.
След като е извършила проверка по тези твърдения, Окръжна прокуратура-Сливен се е произнесла, че няма извършено длъжностно престъпление и прекратява производството срещу кмета Йордан Лечков, обясниха от Окръжната прокуратура.

В документа е посочено, че спорът между двете страни – общината и „Хидросистеми”, подлежи на разглеждане от Арбитражния съд.
От прокуратурата обаче са категорични, че злоупотреби с европейски средства няма.

Преди време Лечков омаловажи спирането на европроектите за Сливен, като заяви, че "то е временно и нищо страшно не е станало".

Йордан Лечков остава кандидат-кмет на ГЕРБ, докато не се изясни има ли злоупотреби в Сливен, коментира пък премиерът Бойко Борисов по повод спрените европроекти.

Скандалът с разпределението на европарите в Сливен се разгоря след като група общински съветници от коалиция "Съюз за Сливен" пуснаха в интернет филм за управлението на града, озаглавен “Новата мафия“. Съветниците от града разказват как благодарение на две подставени лица на Лечков – Евгени и Коста Петкови, негови фирми са овладели 90% от обществените поръчки.