Еврокомисията очаква за тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на България да нарасне с 2,2%, през 2012 година да се увеличи с 2,3%, а през 2013 година - с 3 процента.
Министърът на финансите Симеон Дянков прогнозира растеж от 2.3% за тази година и 2.9% през следващата. Той също на няколко пъти поправи прогнозите си вследствие на развиващата се криза в Европа.

Възстановяването в България е бавно досега и в това тя изостава от повечето европейски страни с нововъзникващи пазарни икономики, посочва ЕК. В доклада за България се казва, че макар средните заплати да са продължили да изпреварват инфлацията, а потребителското доверие постепенно да се е възстановило от рекордния си спад през 2010 година, потребителското търсене е ограничено от продължаващия спад на заетостта, повишаването на потребителските цени и трупането на спестявания "за черни дни".
Преди дни от НСИ отчетоха понижение на средната заплата за септември с 0.9%, но за сметка на това - ръст от над 7% на годишна база. От БНБ пък отчитат значително повишение на депозитите на граждани в търговските банки.

Износът
По-слабият растеж на износа ще попречи да бъде постигнат значителен напредък в инвестирането и заетостта до втората половина на 2012 година. Цикличното забавяне на икономиката в Европа ще се отрази в един вял пазар на труда, като безработицата ще остане висока през 2012 година, се посочва в есенната икономическа прогноза на ЕК.
От НСИ отчитат ръст на износа към ЕС с над 30% за деветмесечието, но отчитат и тенденции към забавяне.

Безработицата
За тази година Еврокомисията прогнозира безработицата да достигне 12,2 процента, догодина - 12,1 на сто, а през 2013 година - 11,3 процента.
От НСИ отчитат 11.7% безработица към 30-ти септември.

Бюджетният дефицит
България е на път да покрие целевия си бюджетен дефицит от 2,5% от БВП за тази година, се посочва още в прогнозата. Въпреки очакваното забавяне в световната икономика и перспективата за България, правителството остана ангажирано с финансовата консолидация в периода 2012-2013 година, отбелязва ЕК, която очаква бюджетният дефицит постепенно да намалее догодина до 1,7% от БВП, а през 2013 година до 1,3% от БВП.
Министър Дянков прогнозира дефицитът в бюджета да е 2.5% през тази година и 1.35% през 2012 г.

През 2012 г. България ще бъде петата държава в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит и една от шестте държави-членки с дефицит под 3 на сто от БВП, съобщиха от МФ на базата на прогнозата на ЕК.

Еврозоната

Европа е заплашена от възможността отново да изпадне в рецесия през 2012 година заради „порочния кръг” на дълговата криза, уязвимите банки и рухналите потребителски разходи. Това предупреди по-рано еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.