Тези средства ще допринесат за продължаване на безопасното извеждане от експлоатация на атомните електроцентрали „Козлодуй “, „Игналина“ и „Бохунице“.
Новата финансова помощ следва да подкрепи усилията на трите държави-членки, които носят пълната отговорност за ядрената безопасност, включително за финансирането на извежданията от експлоатация, съобщиха от пресслужбата на ЕК, цитирана от "Фокус".

Помощта на ЕС за извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали има за цел постигане на необратимост на процеса на извеждане от експлоатация и отстраняване на основните източници на радиационна опасност.

Предложението предвижда за България допълнителни 185 млн. евро до 2020 г., за Литва - 210 млн. евро до 2017 г., а за Словакия - 105 млн. евро до 2017 г. (по цени за 2011 г.).

„В интерес на нашите граждани е тези реактори да бъдат изведени безопасно от експлоатация и никога да не бъдат пускани отново. Тази допълнителна финансова подкрепа ще помогне на трите държави-членки да извършат по график изваждането на горивото и извеждането от експлоатация на въпросните ядрени реактори. Това е ясен израз на солидарност на ЕС, за когото ядрената безопасност е приоритет“, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

До 2013 г. дадените на Литва суми ще достигнат 1.4 млрд. евро за два спрени реактора в АЕЦ "Игналина" с обща мощност около 2500 мегавата, предаде БНР. За същия период компенсациите за Словакия ще са около 600 млн. евро за два блока в АЕЦ "Бохунице" с капацитет по 440 мегавата всеки. Също до края на 2013-а България ще получи общо 850 млн. евро за четирите изключени реактора в АЕЦ „Козлодуй“, всеки от които е със същата мощност – по 440 мегавата.

Преди да бъде предоставена допълнителната финансова подкрепа от ЕС, България, Словакия и Литва ще трябва да изпълнят определени условия, се казва в съобщението на ЕК:
- Законодателството на ЕС относно ядрената безопасност и управлението на ядрените отпадъци трябва да бъде изцяло въведено.
- Държавите-членки трябва да създадат правни рамки за своевременното натрупване на националните финансови ресурси за покриване на останалите финансови нужди. Това ще гарантира, че държавите-членки ще са в състояние постепенно да поемат необходимите финансови отговорности.
- На Комисията трябва да бъдат представени подробни планове за извеждане от експлоатация. Тези планове ще бъдат основа за проследяване на усвояването на финансовата помощ от ЕС.