Говорителите на евокомисарите по заетостта и земеделието казаха, че опасенията са свързани с начина на управление на средствата, предаде БНТ.

За програмата за селските райони

Министър Димитър Греков обяви днес, че милиони евро по програмата за селските райони могат да бъдат загубени заради бавните темпове, с които се усвояват парите. Затова земеделското министерство е подготвило екшън план за спешно разплащане на близо 280 млн. евро до края на годината.

"Има риск, както в много страни-членки, част от средствата да бъдат изгубени, ако не бъдат изхарчени до края на годината. Още е рано да се каже дали ще има изгубени фондове или не"
, заяви Роджър Уайът, говорител на Европейската комисия.

За парите от Европейския социален фонд

Говорител на Европейската комисия потвърди, че е имало писмена кореспонденция с българските власти, в която Комисията е изразила загриженост за усвояването на парите от Европейския социален фонд.

40 процента от тях се управляват от Агенцията по заетостта:

"Предупредихме българското правителство, че ако не се вземат под внимание притесненията ни, в бъдеще може да се забави одобрението на оперативни социални програми през следващия финансов период 2014 - 2020 г.", посочи Джонатан Тод, говорител на Европейската комисия.

Министър Терзиева: Няма да загубим нито лев

До края на годината България няма да загуби никакви средства по програма "Регионално развитие", каза министър Десислава Терзиева.

Златанова: Спасихме 83 млн. евро за София

Ще спасим 83 млн. евро, проектът за Северната скоростна тангента за София беше одобрен от ЕК и той ще тръгне, каза пред bTV вицепремиерът Зинаида Златанова.

В момента са спрени средствата само по Оперативна програма "Околна среда" и то по мой сигнал, коментира още Златанова.

Преди дни бяха замразени средствата по ОП "Околна среда". Проектите по програмата били пълни с грешки.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че когато ГЕРБ са дошли на власт, всички фондове от ЕС са били спрени. "Логично е и сега те да бъдат спрени, а по време на нашето правителство нямаше нито едно спряно евро", посочи той.