Коментарите на Ердоган идват на фона на решението, което позволява на европейските компании да забраняват на служителите си носенето на религиозни или политически символи, включително традиционната за исляма забрадка (хиджаб).

„Съдът на Европейския съюз, моите уважавани братя, са започнали кръстоносен поход за борба против (мюсюлманския) полумесец“, заяви Ердоган на митинг днес в окръг Сакария (Северозападна Турция), допълвайки: „Къде е свободата на религията?“

Срам за ЕС. Долу вашите европейски принципи, ценности и правосъдие. Те започнаха битка между кръста и полумесеца, няма друго обяснение, посочи Ердоган по повод решението на съда, цитиран от световните агенции и БТА.

Холандският премиер Марк Рюте спечели изборите, но загуби приятелството на Турция, заяви още Ердоган.

Рюте, твоята партия може да се е класирала на първо място в парламентарните избори, но ти трябва да знаеш, че изгуби приятелството на Турция,
каза президентът. 
Той отново заплаши да развали сделката с ЕС за мигрантите

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че е неприемливо Турция да използва "нацистки" подигравки, за да критикува Германия и други страни заради забраната на митинги в подкрепа на президента Ердоган.

Двамата лидери заявиха в съвместно изявление, че са обсъдили въпроса, като Оланд посочи, че Франция е изразила солидарност с Германия и други страни от ЕС, които бяха наречени "нацистки" или "фашистки" от Турция.

Оланд добави, че се е съгласил с Меркел, че бъдещи събития, свързани с турския референдум, могат да се състоят, ако са в съответствие с френските и германските закони.

В Австрия забраниха концертни изяви заради "политическа насоченост"


Австрийските власти забраниха два концерта с изпълнение на турска музика заради политическата им насоченост

Дирекцията на Олимпийският комплекс в австрийския град Инсбрук съобщи, че е отменила договор за планирания за 18 март "Турски концерт 2017" заради "политическата му насоченост",

Според договора между комплекса и Съюза за турска култура в Инсбрук събитието било обявено като концерт, но след щателна проверка австрийската страна установила, че концертът има политически смисъл.

Подозрение предизвикали дори някои от музикантите, които имали тесни връзки с турски националисти.

Същевременно властите в град Хендорф ам Валерзее в провинция Залцбург също са отменили договор за наемане на местна концертна естрада за концерт на турски изпълнители на 19 март. Решението е взето заради подозрения, че организаторите на концерта смятат да се възползват от случая за издигане на политически лозунги. Министерството на вътрешните работи отбеляза, че съмнение предизвикват и участниците в концерта, които поддържат тесни връзки с турската крайнодясна националистическа организация "Сивите вълци".

Турция се подготвя за референдум за поправки в конституцията на 16 април. По традиция в предизборните си кампании турските лидери посещават европейските страни, където живеят големи турски общности, за да агитират за предстоящо гласуване.

Австрийските власти са против предизборни мероприятия на чужди страни на тяхна територия.

На 10 март бяха отменени три планирани събития в Австрия с участието на турски политици.