Това се посочва в заключение на съветник на Съда на Европейския съюз по повод казуса.

Страните членки на ЕС не трябва да ограничават правото на пребиваване на гражданин на ЕС, като отказват да предоставят право на постоянно пребиваване на неговия или нейния съпруг от същия пол, посочва генералният адвокат Мелхиор Вателет, цитиран от ДПА и БТА.

Двамата мъже живеели заедно в САЩ преди да сключат брак в Брюксел през 2010 г. През 2012 г. те поискали да се преместят в Румъния, но властите отказали право на пребиваване на американския съпруг, тъй като Румъния не признава еднополовите бракове.

Двойката обжалвала решението пред румънски съдилища, които се обърнали към Съда на ЕС за помощ в тълкуването на европейското право.

"Европейските правила дават свобода на движение на гражданите на ЕС и техните съпрузи, без да се уточнява какъв е полът на партньорите им. Като се има предвид засилващата се тенденция за признаване на еднополовите бракове в страните членки на ЕС, по-ранният закон, определящ брака като съюз между мъж и жена, "вече не може да бъде следван", отбеляза днес Вателет.

Той уточни, че съпругата също може да бъде от същия пол и правата за пребиваване на съпругите на граждани на ЕС също трябва да се прилагат и при еднополовите бракове.

Според него понятието „съпруг/съпруга“ по необходимост се свързва със семейния живот, който е защитен идентично в Хартата на основните права на Европейския съюз и в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Генералният адвокат припомня, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е признал, че еднополовите двойки от една страна могат да водят „семеен живот“, и от друга - трябва да им се предостави възможност да получат юридическо признаване и правна защита. Освен това ЕСПЧ е приел и че що се отнася до събирането на семейството целта не може да обоснове провеждането на дискриминация, основана на сексуалната ориентация.

При тези обстоятелства Ваталет счита, че понятието „съпруг/съпруга“ по смисъла на директивата обхваща и съпрузите от един и същ пол. Следователно такова лице също може да пребивава постоянно на територията на държавата членка, в която неговият съпруг се е установил в качеството си на гражданин на Съюз.

Мелхиор Вателет е сред деветимата адвокати, които дават правни становища на базирания в Люксембург съд. Съдиите като цяло се вслушват в техните съвети. Обикновено отнема няколко месеца преди да бъде обявена присъда, отбелязва ДПА.