Акцията на СДВР е проведена късно снощи в района на булевард "Мария Луиза", съобщи БНР. Чужденците са открити в хостел в района. Те са живеели по няколко души в стая.

Двама от задържаните афганистанци са имали лични документи. Останалите са били нелегално пребиваващи у нас. Чуждите граждани са откарани в районното управление на МВР. Предстои да им бъдат снети обяснения.

Тези, които са без документи, ще бъдат насочени към центровете на МВР. От там част от нелегалните имигранти вероятно ще бъдат преместени в някой от домовете за настаняване за бежанци в страната.


ЕС започна операция срещу незаконната имиграция

В ЕС днес започна широкомащабна операция по границите на Общността срещу незаконната имиграция, съобщиха белгийските медии, цитирани от БТА.

До 26 октомври в държавите от Шенген ще бъде проверена готовността на местните престъпни групи да съдействат на чужденците да навлизат в Европа незаконно. Очаква се така да бъде получена допълнителна информация за каналите за трафик на хора.

Една от целите на кампанията е да бъде подобрено международното сътрудничество с обмен на данни кой незаконен имигрант кога, къде и при какви обстоятелства е бил задържан.

Миналата седмица вътрешните министри на ЕС решиха в Люксембург да бъде дадено началото на операция "Тритон" за охрана на европейските граници в Средиземно море. Една от целите на тази операция е попълването на базата с данни за имигрантите със създаването на отделни досиета, съдържащи включително техните пръстови отпечатъци.

Междувременно групи за защита на правата на имигрантите нарекоха двете операции "хайка" и разпространиха призиви към чужденците да избягват гарите, магистралите и граничните зони, където се очаква да има най-много проверки.