Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обаче уточни, че "Тритон" няма да замести италианската военна операция "Маре нострум", опровергавайки изявление на Анджелино Алфано, вътрешния министър на Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Бъдещето на "Маре нострум" зависи от Рим, но също като всички страни от ЕС Италия трябва да изпълнява задълженията си да наблюдава външните граници и да подпомага хората в беда", заяви Малмстрьом в комюнике.

Финансирана от Фронтекс - европейската агенция за външните граници, операция "Тритон" ще разполага на първо време с пет патрулни кораба и три самолета.

Два от корабите ще са италиански, операцията е съобразена с искането и нуждите на италианските власти, които я одобриха, уточняват европейски източници на АФП.

Общността обяви, че очаква принос и от други държави. Въпросът ще бъде разискван в четвъртък на министерска среща в Люксембург.

Според Ройтерс Брюксел се стреми да набави още два самолета и три кораба.

Корабите на "Тритон" ще подпомагат при нужда тези на италианския флот във водите край либийските брегове, откъдето отплават повечето мигранти.

Ако спасят изпаднали в бедствие, те ще ги транспортират в Италия, която ще поеме грижите по настаняването на тези хора и разглеждането на молбите им за убежище.

"Тритон" ще е най-мащабната досега мисия на Фронтекс по размер на отпуснатите средства - с първоначално планиран месечен бюджет от 2,9 милиона евро, отбелязва АФП.

През септември стана ясно, че стотици нелегални имигранти от Африка са се удавили за дни в Средиземно море, след като лодките, с които са пътували, се обърнали.

Либия е една от транзитните страни по пътя на нелегалните африкански имигранти към Европа. В края на август морето погълна близо 170 африканци.