Повече от 5 години от началото на съдебния процес магистратите се произнесоха точно в 12 часа днес, като постановиха, че тя е невинна.

Прокуратурата настояваше за присъда от 15 до 20 години затвор и запор на имуществото на подсъдимата. Затова от държавното обвинение заявиха, че не са съгласни с оправдателната присъда и ще я протестират пред Апелативния съд, предаде БТА.

Делото срещу Масларова започна през февруари 2010 г. Според обвинителния акт в периода 2007-2009 г. тя е присвоила държавни средства в размер на над 11 от 19 млн. лева за ремонт на социален дом в Стара Загора. Присвоената сума е в особено големи размери, тъй като надвишава повече от 45 000 пъти размера на минималната работна заплата за страната. 

От прокуратурата твърдят, че Масларова е извършила престъплението с помощта на своя семеен приятел Венцислав Драганов, който също е подсъдим по делото. Той е собственик на фирмата, ремонтирала Центъра за комплексно социално обслужване в града.  

Заедно с Масларова и Драганов обвинени бяха още бившият зам.-социален министър Димитър Димитров, ексглавният секретар на ведомството Иван Пенев, пълномощникът на министерството Росен Стефанов и бизнесменът Михаил Методиев. Те отговарят за престъпления по служба и документна измама. 

Прокурорът Калин Софиянски не се съгласи с довода на съда, че няма извършено никакво престъпление. По думите му няма как да е така, след като ремонтът на дома е струвал 10 млн. лева, а Министерството на труда и социалната политика тогава е платило над 19 млн. лева, предаде БНР.

Затова и Софиянски ще очаква от Софийския апелативен съд да прочете по обратен начин доказателствата и ако не за най-тежкото обвинение, присвояване на пари, да осъди подсъдимите за по-леко престъпление, каквато възможност закона давал на съда.

За сметка на държавата остават разноските по делото в размер на 25 000 лева.

С оправдателната присъда съдът вдигна всички обезпечения, наложени на подсъдимите. Ще им бъдат върнати и всички средства, които те са внесли като парична гаранция до момента.

От началото на делото бившата депутатка от БСП твърди, че то е политическа поръчка. 

"Съдебният процес срещу мен е една цинична лъжа", бяха последните думи на Емилия Масларова пред съда.