Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време брифинг за състоянието на енергийната система на страната, в който увери, че режим на тока няма и няма да има.

"Искам съвсем отговорно да заявя, че подобни манипулации са изключително опасни. Недопустимо е да се заиграва със страховете на хората", заяви Петкова.

Тя призова всички български граждани, когато имат известни въпроси по отношение на електроенергийната система, да отварят сайта на ЕСО.

"В него във всеки един момент може да се види какъв е товарът в системата и какво е производството на електрическа енергия, както и прогнозите за това за следващата една седмица, така че да пресечем на време всякакви опити за спекулации и да се нагнетява напрежение срещу българското общество, че ще има режим на тока и че някой не може да се справи със ситуацията“, посочи енергийният министър.

По думите й подобни твърдения са спекулация и „политическа немощ“ от страна на БСП.

"Може би колегите от БСП ни завидяха, че се справяме с тази наистина тежка ситуация и това ги кара да нагнетяват определено напрежение сред българските граждани - нещо, което е недопустимо и не трябва да се случва“, каза Теменужка Петкова.

На въпрос каква е гаранцията, че няма да се стигне до режим на тока по време на служебното правителство, министър Петкова заяви, че гаранцията за нещо е работата на даден екип.

"Ние искаме да гарантираме сигурността на електроенергийната система. А дали ще управлява служебното правителство или някакво друго правителство, това за нас няма никакво значение“, каза министърът.

Тя подчерта, че те ще са на своя пост до последния момент и ще работят с цялата отговорност, с която са натоварени, защото тях не ги интересува кое правителство ще дойде след тях.

Никой няма желание да саботира действията на когото и да било. Ние работим за българския народ и българските граждани, всички политици трябва да осъзнаят това, каза още енергийният министър.

Тази нощ България спря износа на електрическа енергия заради върховото потребление в продължаващите тежки зимни условия.

Часове по-късно на брифинга Петкова увери, че товарът в системата е паднал под нормата за месеца - от рекордните за последните 20 г. 7700 МВтч. до 6231 МВтч.