Същевременно Набил Садик, главен прокурор на Египет, нареди следствената служба за държавна сигурност спешно да разследва изчезването на самолета на "Иджипт еър", който изчезна от радарите тази нощ в египетското въздушно пространство на път от Париж за Кайро, предадоха Ройтерс и АП.

Стана ясно, че самолетът на "Иджипт еър" - "Еърбъс" А320 се е разбил край гръцкия остров Карпатос.

На пресконференция египетският министър на гражданската авиация Шериф Фатхи каза, че вероятността за терористичен акт като причина за изчезването на машината е по-голяма от тази за технически проблем.

Самолетът е преминал всички необходими технически проверки, добави той.

Издирвателните работи са съсредоточени край остров Карпатос и зоната южно от него, но обхватът им може да се разшири, посочи министърът.

Докато не се намерят останките от самолета, ще използвам израза "изчезнал самолет", каза Фатхи, цитиран от ДПА.

Към предположението за терористичен акт клонят и френски служители и експерти по сигурността, цитирани днес от медиите в страната.

Първите данни и геополитическият контекст според специалистите навяват тревожната мисъл за атентат, пише всекидневникът "Лез'Еко".

Той цитира авиоексперта Жерар Фелцер, според когото "голям технически проблем - като експлозия на двигател, изглежда малко вероятен".

За да подчертае увереността, че машината е била изправна, Фелцер подчертава че моделът А320 е "сравнително нов", тъй като се произвежда от 2003 г.: "Това е най-продаваният в света самолет за средни разстояния; на всеки 30 секунди един А320 или излита или каца."

Жан-Пол Троадек, дългогодишен разследващ журналист, подчертава в същия вестник, че от борда на египетския самолет не е било изпратено никакво послание за тревога. Това според него говори за "брутално събитие" във въздуха, може би и за атентат.

Друг авторитетен вестник - "Фигаро" обръща внимание на започналите проверки на летищата и в националните авиокомпании във Франция.

Катастрофата има преки последици за въздушната сигурност в страната - пояснява всекидневникът. - Защото този "Еърбъс" А320 е потеглил от парижкото летище Руаси - "Шарл дьо Гол".

"Ние още не сме сигурни за нищо, но това събитие задейства серия процедури за проверки", обяснява експерт в Париж.

Висш служител от летищната управа  добавя:

"При хипотезата за терористичен акт изниква проблемът за контрола на багажите, щателната проверка на списъците на пътниците. Всичко ще бъде прегледано от жандармерията по въздушния транспорт (GTA). Тя ще трябва да установи кой е инспектирал товаренето, да се поинтересува от всички записи на камерите в чувствителните зони".

Разследване започва под надзора на парижката прокуратура, тъй като 15 от жертвите са французи. То също е надпревара с часовника, пише "Фигаро". Защото ако на Руаси се разкрият съучастници на терористи, ще трябва членовете на тази мрежа да се намерят бързо, преди да нанесат друг удар.
 
Вестник "Кроа" припомня, че след атентатите в Париж м.г. е било разпоредено да се прегледат всичките 86 000 хиляди разрешения за достъп (пропуски) до охраняемите зони на двете летища Руаси и Орли.

Общо от януари 2015 до април 2016 на 600 души е отказано издаването на нов служебен пропуск или подновяването на стар. За мнозина причина е тяхното съдебно минало, а за 85 души - подозрения за радикализация.