Митрев е българският представител в централата в Лондон, властите в България  могат да го отстранят или оневинят, но той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР.

Вестник "Гардиън" пише, че "членове на Управителния съвет от други европейски държави са загрижени от разкритията за "Азербайджанската пералня" и биха искали Митрев да подаде оставка". Но изданието не посочва източника си на тези заключения.

Под заглавие "България ще разследва твърденията за трите милиарда долара от "Азербайджанската пералня", се съобщава, че в София е започната проверка за плащанията към Митрев.

На извънреден брифинг финансовият министър Владислав Горанов обясни в четвъртък, че кабинетът няма право да уволни Митрев и ще изчака позицията на банката по казуса с получените от него хонорари от азербайджанска компания, за които се твърди, че са част от схема за пране на пари.

Горанов каза, че се изчаква официалната позиция на банката до българското правителство, за да се оформи окончателното му решение.

Именно в отговор на тези думи ЕБВР прави уточнението за "Гардиън", че решението е на София, а не на банката.

Според разследването почти половин милион долара са минали през консултантската фирма на Калин Митрев. Той твърди, че няма нищо нередно, че средствата са минали през банковите му сметки в България и Швейцария, че е платил данъците си в България върху тях, че не е знаел цялата структура и произхода на средствата и че всичко това е станало преди назначаването му в банката.

Митрев определя публикациите в медиите като "обречена на провал политическа атака" срещу съпругата му Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Самата Бокова отрича да има някакъв конфликт между поста ѝ и дейността на съпруга й.

По повод на припомнянето на в. "Гардиън", че Бокова е връчила едно от най-високите отличия на организацията на азербайджанската първа дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева и че е организирала изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж, Бокова посочва:

"Като генерален директор на агенция на ООН задължението ми е да развивам работещи отношения с всички членове на организацията в съгласие с политиките, установени от държавите членки. Азербайджан не е изключение".