Обстановката е спокойна, въпреки че имаме доста ниски температури, те варират от минус 20 до минус 1. Това каза пред БНР Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Въпреки това пътищата са отворени, почистени, проходими.  Нещата са доста спокойни, добави Павлова. Определено няма да се влагат повече средства заради ниските температури, те не ни притесняват за поддържането на пътната настилка. Очакват се и снеговалежи, но след всичкия сняг, който преживяхме през последните дни, сега времето няма да ни стресне, поясни Павлова.

От Румъния за влизане в България късно вечерта в неделя имаше повече от десет километра чакащи товарни автомобили, по данни на румънските гранични власти. От българска страна на изход опашката от товарни автомобили е около 15 километра. Има информация, че заради технически проблеми в кантара на Гюешево, пропускането върви по-бавно, съобщи Лора Любенова, говорител на Главна дирекция „Гранична полиция”, цитирана от "Фокус".

Директорът на БЧК-Русе д-р Руденко Йорданов е посетил колоната от ТИР-ове на ГКПП Дунав мост. Това съобщиха от пресцентъра на Българския червен кръст (БЧК). От Румъния за влизане в България по рано днес имаше десет километра чакащи товарни автомобили, по данни на румънските гранични власти. От българска страна на изход - опашката от товарни автомобили е около 15 километра.

Д-р Йорданов е обходил колите и потвърждава, че колоната е огромна, но е предимно от ТИР-ове, които са спрени за изчакване. ТИР-овете са оборудвани с отопление и храна и за сега не се налага намесата на БЧК – Русе. При необходимост от БЧК ще се включат, но до момента не е имало искания за подпомагания.

На ГКПП Калотина на излизане от България няма чакащи товарни автомобили. На влизане за България от сръбска страна опашката е повече от десет километра. Обяснението е, че камионите са изчаквали студения фронт, който е бил и в Европа, и затова са се събрали толкова много, идвайки към сръбско-българската граница. Не е имало спиране на обработването и пропускането на автомобили, то се извършва с нормално темпо.

Нормализирано е движението на българо-турската граница. На ГКПП Капитан Андреево на излизане има по-малко от 1 км опашка от ТИР-ове, което е нормално за трафика. Няма натрупване. На вход от турска територия има около 1,5 км опашка. На ГКПП Лесово на излизане от страната опашката е около 2 км, на влизане – около километър.

Очакваните прогнози за студен зимен ден се оказаха верни, но нямаше температурни рекорди.

Русе беше един от най-студените градове днес - сутринта там бяха измерени 16,6 десети под нулата. Най-студено беше сутринта в Кнежа - минус 18 градуса. Само две области - Кюстендилска и Благоевградска - не бяха оцветени в код жълто заради студа. Прогнозите са за още по-силно застудяване в началото на новата седмица.

Според прогнозите на синоптиците, най-студеният ден на 2012 година предстои.

Междувременно стана ясно, че 50 възрастни пациенти с травми и контузии от заледените улици и тротоари в София са приети от 08.00 до 16.00 часа в спешния травматологичен кабинет на „Пирогов”.14 от тях са със сериозни счупвания на долните и горните крайници. 5-ма са приети на лечение в 4-та травматологична клиника.

Учебните занятия във Варна пък се възобновяват в понеделник, но с намалени часове. Решение дали ще се учи ще бъде взимано в предходен ден.