Заловеният хероин е завършек на едномесечно разследване на информация за внесен в страната наркотик и проследяването на „пътя" му, съобщиха от МВР. 

В момент на сделка край Първомай вчера групата е задържана с 3,2 кг хероин. При последвалите претърсвания и обиски  в района на кърджалийското с. Женда са открити още 18,6 кг хероин. Дрогата била добре укрита и маскирана в овчарник. В селскостопанската постройка хероинът е намерен опакован в индигова хартия, напръскана със силиконов спрей, така че да не остават следи и да не бъде открита „стоката" при преглед с рентген.

Арестувани са шестима души. На четирима от групата, на възраст 47, 45, 29 години от Хасково и 41-годишен жител на софийското село Герман, са повдигнати обвинения и са подготвени постановления за 72-часовото им задържане. Останалите двама мъже (на 50 и 35 години) от Хасково са задържани за 24 часа.

Другият удар срещу наркотрафика - заловеният на летище София мефедрон, който е по-силен като въздействие дори и от кокаина, е бил разпределен в 6 пратки, адресирани до държава в Европейския съюз, предаде БНТ. Дизайнерска дрога е на голяма международна наркогрупировка. Знае се, че босовете й са едни от най-големите в Европа.

Шестте куриерските пратки с наркотик е трябвало да бъдат получени в държава от Западна Европа. Изпращач е била несъществуваща българска фирма. Българските служби вече са изяснили ролята на страната ни в схемата на международните бандити. Ако веществото бъде изпратено от Китай за Англия, например, вероятно пратката ще бъде проверена. Не така стоят нещата, ако пратката идва от страна членка на ЕС.

Дизайнерският наркотик - мефедрон,  е изключително популярен сред тинейджърите, което води до огромни печалби за ъндърграунда. Дрогата има безпрецедентно силно въздействие, като блокира усещането за умора в мозъка и в същото време кара съзнанието да чувства безмерен прилив на енергия.  Това състояние може да доведе до смъртоносно изтощение и обезводняване.

Парадоксално, но това наркотично вещество дълго време беше скрито за българското законодателство заради нехарактерната за амфетамина химическа формула. Това правеше възможна явната му продажба в магазинчета по морските ни курорти. След промените в законодателството от 8 февруари т- г. пратките с дизайнерски дроги не само се конфискуват от митничарите, но и от разпространителите им може да бъде търсена наказателна отговорност.