Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров представи вчера в парламента доклад на гражданската организация "Не на Белене" за корупционните практики на Българския енергиен холдинг и в частност, свързани с АЕЦ "Белене".

Според документа към средата на 2009 г. се установява липсата на 117 млн. евро, за които няма счетоводни документи. Според ресорния министър злоупотребата е много по-голяма.

Трайков обясни пред Нова телевизия, че 107 млн. евро са платени от България за разчистване на площадката за строителството на АЕЦ „Белене", цитират го КРОСС и БГНЕС.

"По времето на моя предшественик (Петър Димитров - б.р.), още когато се решава да бъде избран руски изпълнител, един от аргументите е, че първо ще изкупят оборудването, което е на площадката на Белене и второ – площадката в този си вид е подходяща за инсталиране на новия реактор", обясни енергийният министър.
Според него се прави оценка на наличното оборудване на площадката, която е 280-285 млн. евро. Реакторът "Шкода" е бил спазарен за 205 млн. евро, фактурирани са само 87.8 млн. евро.,а 117 млн. евро липсват, стана ясно вчера.

По думите му обаче, от тези 117 млн. се приспадат 107 млн. за разчистване на площадката.
И в крайна сметка за НЕК остава една съвсем малка сума, но според министър Трайков е по-интересна съдбата на 70-те и няколко милиона, които е заявено, че НЕК трябва да поеме за застраховка, транспорт и обследване, тъй като за тях трябва да има документ.

Финансистът Тенчо Попов, който първо спомена за доклада, даде по-различна интерпретация. Според него оборудването, което по първоначална оценка беше 295 млн. евро, в крайна сметка беше продадено за 135 млн. евро, от които са платени 76 млн. евро. Останалата част до 135 млн. са разходи по транспортиране, митническо обслужване, които са за сметка на НЕК.

Проверката на сметките Трайков пратил до компетентните органи. Той обясни, че НЕК на практика не е получила почти нищо за стария реактор на площадката.

Министърът обясни, че руснаците имат желание да се стигне до договор за строителството на АЕЦ „Белене".
„Искаме и подробности за предложеното от тях финансиране. Това трябва да бъде конкретно отразено във финансовия модел", обясни Трайков. "Целта на избраният по проекта консултант е да осигури външен инвеститори", обобщи министърът.

Проектът за АЕЦ "Белене" не попада в обхвата на европейските стрес тестове, защото се предполага, че в изграждането на централата ще бъдат заложени изискванията на Брюксел за безопасност, съобщи днес председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Тестовете започнаха вчера и включват АЕЦ "Козлодуй".

България и Русия не успяха да подготвят договор
за инженерни услуги, доставки и строителство за АЕЦ "Белене" в предвидения срок, пише руският в. "Комерсант". Срокът за подготовка на договора между България и руския концерн Росатом изтече на 1 юни. Руската компания обаче се надява, че въпреки това страните ще успеят да подпишат договора до 1 юли, когато изтича срокът за сключването му.
България обаче планира да изчака изводите на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), която е финансов консултант по проекта, отбелязва "Комерсант". Уестингхаус (Wesstinghouse), американският конкурент на Росатом, пък все по-активно притиска Русия в България, посочва изданието.