Никой официално не е заявил пред нас, че иска пренаписване на договора за строителството на АЕЦ "Белене", коментира Тепкян изявлението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че вероятно ще трябва да представим нов проект на договора, предаде БГНЕС.

Според консултанта по икономическата рентабилност на проекта - британската банка HSBC, проектът на договор за изпълнение, доставка и строителство не е договор за централа, която трябва да работи на пазарен принцип.

"Имахме работно съвещание преди два дни по повода, на което присъстваше представител на HSBC. Но и той не каза нищо такова", каза Тепкян на международната ядрена конференция във Варна. По думите му не е имало и официални предложения за допълнителни елементи.

"Когато започнахме да преговаряме през април тази година поставихме изискването да се даде методика за определяне на цената - или твърда цена, или плаваща, с ескалация, и каквото ни каже възложителят, това ще направим", коментира още той, цитиран от БТА.
Тепкян добави, че когато от българска страна е била поискана твърда цена за проекта, то е била дадена цената от 6,3 млрд. евро, но никой повече не я е обсъдил с "Атомстройекспорт".

"Ние искаме да чуем "На нас това ни е много" и да седнем да смятаме, покажете ни грешките и ще смятаме заедн", каза Тепкян. Никой, по думите му обаче, не води такива разговори с руската страна.

Според него е безсмислено да се удължава споразумението за АЕЦ "Белене" след юли, тъй като това е излишно харчене на пари. Цените растат - от 4,5 до 5% на всяка половин година, затова колкото по-късно започне строителството, толкова по-висока ще е цената на централата. Кога и какви компенсации можем да поискаме, зависи изцяло от "Росатом", каза още Тепкян. 
Това било нормален бизнес, а не "някакви отношения между двама братя". Ако някой не изпълнява задълженията си, то той трябва да понесе отговорността, за това че не ги е изпълнил, предупреди вицепрезидентът на "Атомстройекспорт".

Анализът на банката HSBC, избрана от БЕХ за консултант по проекта за АЕЦ "Белене", не изключва възможността за преразглеждане на клаузи с оглед на уреждането на отношенията между страните в зависимост от избрания модел на определяне на цената и на рисковете, които произтичат за тях, съобщиха по-късно от НЕК по повод думите на Генадий Тепкян.
 
В момента се анализирали двата предложени засега модела за определяне на цената на проекта. Първото предложение е за твърда цена, а второто е за базова цена плюс ескалация.
"При установяване на небанкируемост на проекта, може да се наложи ревизия на ИДС-договора (договор за изпълнение, доставка и строителство-бел.ред.), заявила българската страна на приключилия през тази седмица кръг от преговори", обясниха от НЕК.

Оттам обясняват, че "Атомстройекспорт" не може да очаква предложение за нов договор от HSBC. Банката не била в позиция да прави подобно предложение на руската страна, тъй като участва в качеството си на консултант на българската страна.