Затворени за движение на автомобили са всички пътища от републиканската пътна мрежа в област Добрич с изключение на пътя Добрич-Балчик-Оброчище-Албена-Златни пясъци, по който се осъществява и връзката с Варна.

Причина за затварянето на пътищата са силният вятър и обилният снеговалеж през нощта, които са намалили видимостта до под 10 м, съобщиха от районните пътни служби. И тази сутрин вятърът в цялата област е много силен, той образува снежна пелена, което допълнително затруднява почистването.
От областната управа смятат, че още до обед пътищата ще бъдат отворени.

Кметът на Добрич обаче забрани със заповед движението на лични автомобили в града, съобщиха от общината. Изключения се допускат само за водачи в крайна нужда.
Температурата в района към 07 часа беше минус 11. 

Пътната обстановка в цялата страна остава усложнена. Вчера бе обявен код „червено” на основание на Закона за движение по пътищата. Спряно е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона на територията на цялата страна. Ограничението ще е в сила до подобряване на метеорологичните условия.

Пътните настилки са мокри, заснежени, а по високите и усойни места и заледени.
Отсечката от магистрала "Тракия" Карнобат - Бургас бе затворена за движение на автомобили до около 11 часа, когато трафикът бе възстановен.
Все още затворен за всички автомобили е и Дюлинският проход, съобщи БНР. От МВР съобщиха още, че магистрала "Хемус" е затворена в отсечката Шумен - Варна. Над 40 души са били евакуирани от закъсали автомобили на магистралата край Варна тази нощ. Почиства се и старият път към Девня.

На 448 сигнала за произшествия са реагирали към 6 часа служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщиха от Ситуационния център на МВР. От тях - 71 пожара и 365 спасителни дейности. 7 нуждаещи се от хемодиализа са транспортирани до медицински заведения.

Най-голямо натоварване на аварийните служби е имало в област Русе, където екипите са реагирали на 35 сигнала за бедстващи. Тази сутрин обаче пътищата в областта са отворени за движение.
В района на Чирпан екипите за спасителни дейности са оказали съдействие на закъсали около 100 леки и няколко тежкотоварни автомобила. В момента обстановката там се нормализира.

Затруднен достъп и доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост е имало в 15 населени места от област София, като най-тежка беше обстановката в общините Годеч и Своге при снежна покривка от 80-100 см.

Първоначално бедствено положение бе обявено в 8 общини в страната - Своге, Годеч, Иваново (Русенско), Ловеч, Лесичово, Батак, Велинград, Баните и град Попово, предаде БНР. По-късно бедствено положение бе обявено и във варненските общини Аксаково и Суворово. Затворени са пътищата за Добрич, Кичево и Албена. Пътищата Баир Баши – Кичево и Оброчище – Кичево също са затворени.

От Централната автогара в София не са потеглили автобусите за Сандански, Ловеч, Монтана и Плевен. Рейсовете по останалите направления се движат по разписание.

35-тонен ТИР с тръби е закъсал вчера на пътя Свиленград-Тополовград край харманлийското село Дрипчево, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Хасково. Правени са многократни опити да бъде изтеглен, но поради това, че е много тежък единственият вариант е да бъде разтоварен. На шофьора му е било предложено да бъде извикан кран, но той е отказал да плати.