Това съобщиха от Националния строителен контрол. Разрешението за строеж е дадено през 1993 г. - също от главния архитект на Пловдив.
За сградата е издадено разрешение за ползване през 2004 година от началника на Регионалната дирекция за строителен контрол в Пловдив, на името на съпругата и дъщерята на Кирил Рашков - Костадинка Златева и Събка  Рашкова.

В момента офис сградата, която се намира близо до Понеделник пазар в Пловдив, стои необитаема. Според заместник-кмета на Пловдив Александър Долев, Дирекция "Строителен контрол" към МРРБ е узаконила офис сградата на Цар Киро в Пловдив при действащ нов Закон за устройство на територията, който не е позволявал това.
"През 2004 г. Дирекция за национален строителен контрол в София явно е взел преписката от Пловдив и узаконява сградата, което е абсурдно. Аз няколко пъти задавам въпроса – кой е подписал там, на какви законови основания, дали няма друга мотивация да подпише", казва Долев, цитиран от БНР.

От ДНСК съобщават обаче, че в пловдивската им дирекция не са постъпвали сигнали за незаконно строителство, извършено от Кирил Рашков и фамилията му. В момента по ново прокурорско нареждане започва проверка на строежите на Рашков.
В същото време по прокурорско разпореждане от Община Садово са установени четири незаконни строежа, извършени в общински терен от Кирил Рашков, без отстъпено право на строеж. От РДНСК Пловдив са съставени актове за извършеното незаконно строителство в общински терен в местност „Изгорялата воденица“ и са издадени заповеди за премахване на "пристройка –барбекю“, „езеро“, „масивна сграда – естрада“ и „масивна сграда – барбекю“. Незаконните строежи са премахнати през април 2011 г.

На бившия строителен техник в Община Садово Василка Кавръкова пък често й се е налагало да посещава имотите на Кирил Рашков, за да установи незаконно построеното, което той намирал начин да узакони.
"Той обичаше да прави така – най-напред да започне да строи, а след това да ги узаконява. Аз лично съм го викала, казала съм му, че трябва да си направи проект и тогава да строи. Правил е това, но и много неща е правил без документи. Той знаеше кой може да подкупи. От мен какво зависи – аз съм един изпълнител", заяви пред БНР Кавръкова.

През 2008 г. община Пловдив е изпратила в Агенцията за държавни вземания сигнал за неплатените местни данъци, но досега няма информация дали са предприети действия. Вчера стана ясно, че Рашков дължи 75 000 лв. данък сгради и такса смет за два имота в Пловдив. Ревизии на НАП пък установили неплатени данъци от него за 7 милиона лева.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гавраилов съобщи, че най-малко два месеца ще продължи разследването за укритите данъци на ромския барон. Предстои да бъдат назначени съдебно-счетоводни експертизи. Ще бъдат проверени банковите сметки, цялото имотно състояние на него и семейството му. Към момента са извършени множество разпити на свидетели, претърсени са домовете на фамилия Рашкови. Необходимо е събиране на голям обем от доказателства и едва тогава прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения на Рашков за укриване на данъци в особено големи размери, допълни прокурорът.

Тази сутрин Асеновградският районен съд остави за постоянно в ареста 69-годишния Кирил Рашков.

Вашата версия за протестите - анкета