Обикновено това става прибързано и по преразказани информации,  без предварителна разяснителна кампания в обществото и публичен дебат.

В огромния медиен шум, никой не разбра, че Истанбулската конвенция има за цел единствено да защити жените и момичетата от всякакви форми на физическо и психологическо насилие и да гарантира правото им да търсят закрила от държавата в подобни случаи. А случаи колкото щеш. Заговори се за стереотипи, но всъщност не стана ясно, че Конвенцията разбива стереотипа „боса, бременна и до печката“ и търси гаранции той да не бъде втълпяван и на подрастващото поколение.

Смисълът на документа е бъдещите мъже, сега момчета да се учат да се отнасят с разбиране и уважение към момичетата и бъдещи жени, а не да ги възприемат като „слабия пол“, домашни „чистачки“, „готвачки“, „детегледачки“ и т.н.

Не стана ясно, че Конвенцията се бори с още по-вредния стереотип, който се натрапва и от масовата култура в България и най-вече от чалгата, че жените са обект предимно на сексуален интерес, а тотално се подценява техния потенциал за развитие и кариера в бизнеса, науката, политиката и прочее.

Сегашният скандал около конвенцията, която апропо още от 2011 година е в процес на обсъждане и ратификация от 45-те страни членки на Европейския съвет (сред които освен 28-те членки на ЕС са и държави като Турция, Грузия, Албания, Казахстан и прочее) доведе до там, че вместо да се занимава със сериозните проблеми на България като корупцията, чистотата на въздуха и опазването на природата, обществото се втренчи в отношенията между половете. Е, темата е по-секси, наистина…

Случаят силно напомня на други истерии от типа на „Европейският съюз забранява шкембе чорбата“ или „Брюксел ни задължава да внасяме холандски домати“. Колкото шкембе чорбата вече е противозаконна в България, толкова и Истанбулската конвенция застрашава моралните устои на Българското общество. Всичко е в главите на тези, които говорят без да са чели внимателно за какво става въпрос и коментират по слухове, преразкази и неточни цитати. Ако беше чел внимателно, вицепремиерът Валери Симеонов например щеше да види, че обявявайки се против Конвенцията, той всъщност прави услуга на постоянно обвиняваните от него цигани, защото документът призовава за край на насилствените бракове. А май само ромите в България все още си продават дъщерите за булки или ги омъжват против волята им.

Ако вицепремиерът беше погледнал няколко страници по-надолу от предговора на Конвенцията, щеше да види, че като я отрича, той всъщност засилва демографската криза, срещу която Патриотичният фронт тръби, че се бори, защото документът от Истанбул защитава жените и момичетата от насилствени или принудителни аборти. А те не са рядкост у нас. Ако продължаваме да четем европейски документи като дяволът евангелието, няма защо да се учудваме, че в България, тази страна пълноправен член на ЕС, хората си замълчават когато някой да пребие жена си, защото не му е нарязала салата за ракията, друг продаде дъщеря си за булка, трети – уволни секретарката си, защото не му е пуснала, а четвърти просто обясни на колежката си, че е тъпа патка и ако обича, да не се обажда.

А що се отнася до стереотипите с които Истанбулската конвенция се бори – нека вицепремиерът помоли някой от депутатите от Патриотичния фронт да му разкаже един-два вица за Перник.

*Линк към вица за пернишкото шампанско. – http://bit.ly/2D2sLb1

*Линк към текста на Истанбулската Конвенция https://rm.coe.int/168046246f (на български)