"Средно годишно се обявяват 120-130 лица като безследно изчезнали. Искам да поясня, че статистиката за издирване е 20-годишен период назад", коментира той пред БНР.

По думите му, от 63-те безследно изчезнали деца, има над 40 случая, в които се знае какво е станало  - предимно нещастен случай във водоеми и реки.
Има свидетели на тези случаи, има очевидци, но докато не намерим детето живо или негови тленни останки ние няма да прекратим издирването, добави Стоянов.

Той разказа, че има много случаи на деца, които напускат дома си и се покриват умишлено. Причините са най различни – семейната среда, училището, улицата.

Тодор Деянов - баща на изчезналия през май 1997 г. осемгодишен Съвестин, осъди България в Европейския съд по правата на човека за вреди, нанесени от липсата на адекватно, своевременно и ефективно разследване на изчезването на сина му.

Полицията работи по няколко версии за изчезването на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, съобщи още главен инспектор Стоянов. 
Сред тях са от доброволно напускане на дома до отвличане, стана ясно вчера.
Момичето, което е състезателка по таекуондо, се издирва чрез всички информационни системи - Шенген, Интерпол и т.н.

Не е искан откуп, не е изпращано писмо, обясни директорът на полицията в Перник комисар Валентин Димитров вчера.
Преди това се появи информация, че момичето е изпратило писмо на близките си, че е отвлечено, както и че са искани 500 000 лв. откуп заради голямо наследство, получено от приятеля на сестра й.