Депутатите одобриха два законопроекта на ГЕРБ и на Коалиция за България за промени в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 г.

Промяната няма да изисква допълнителни пари от републиканския бюджет, а увеличението може да е за сметка на очакваните икономии в бюджета на ДОО, мотивираха се партиите. От левицата изчисляват, че ще са нужни между 7,5 млн. и 8,3 млн. лв.

ГЕРБ предлагат увеличението да е от 1 юли, а от Коалиция за България - от 1 октомври.

В мотивите към законопроекта от ГЕРБ признават вина за обезщетенията.
Миналия декември при обсъждането на бюджета за 2013 г. парламентът реши обезщетението за отглеждане на малко дете да остане 240 лева, защото няма пари в бюджета. БСП поиска да се вдигне със 70 лв. и да се увеличава с ръста на минималната заплата.

И БСП, и ГЕРБ обещаха в предизборните си платформи повече пари за отглеждане на дете от 1 до 2 г.

Не вярвам в съжалението и разкаянието на ГЕРБ, това е само поза, коментира Корнелия Нинова от левицата.

Трябваше да направим пенсионната реформа, за да може да има повече пари за майките, отговори й бившият социален министър Тотю Младенов от ГЕРБ.
За първите четири месеца НОИ бил "на плюс", затова искат увеличението да е от юли.

Социалният министър Хасан Адемов коментира, че към 30 април изпълнието на разходите по консолидирания бюджет на ДОО е със 101 млн. преразход. Единствената икономия е във фонда за обезщетения за отглеждане на малко дете - от 1,5 млн. лева. Той пресметна, че 16,7 млн. лева са нужни увеличението да е от 1 юли, а 8,35 млн. лева - от 1 октомври.

Между първо и второ четене ще бъде обсъдено от кога точно увеличението ще влезе в сила.

В края на миналата година майки протестираха срещу замразяването на детските добавки (те останаха 35 лв.) и ниското обезщетение за отглеждане на дете.
Президентът Росен Плевнелиев призова да се има предвид, че една година майките получават голяма част от заплатата си (през първата година след раждането майките, които са се осигурявали, получават 90% от осигурителния си доход).
Бившият премиер Бойко Борисов бе склонен от догодина да се вдигнат парите, но да се съкрати срокът за гледане на дете, за да могат българките да се връщат по-рано на работа.