Това каза пред журналисти Пламен Стоилов, председател на Комисията по изпълнение мерките за работата по делата с висок обществен интерес към ВСС, предаде „Фокус”. Близо един час той разговаря с изпълняващия длъжността председател на Софийски градски съд Величка Цанова.

Членове на съвета се запознаха материалите по делото „Наглите” днес, с протокола от първото заседание, както и с причините, поради които то бе отложено.
„Материалите ще бъдат анализирани от нас и на следващото заседание на ВСС ще изнеса кратък доклад относно това, което сме констатирали”, заяви Стоилов.
По думите му съдийката по делото е била изрядна.

По повод критиките, че намесата на ВСС е натиск срещу съда, Стоилов коментира, че не е прекалено да се прави проверка след първото заседание.
„ Никога не сме си позволявали да се намесваме в работата на съда по същество или да го предупреждаваме чрез медиите. Това не е просто дело с висок обществен интерес, а е изцяло в центъра на общественото внимание и ние преценихме, че е добре да го вземем на контрол още от първото заседание и това да бъде известно предупреждение към страните – да не използват традиционните си начини и способи за отлагане на делата”, коментира Стоилов.

Първоначално миналата седмица от ВСС заявиха, че искат среща със съдебния състав, на която да бъдат обсъдени причините за отлагане на процеса още на първото заседание, както и мерките, които магистратите възнамеряват да предприемат.

Съдии от Наказателно отделение в Софийския градски съд обаче обявиха в официално съобщение, че възразяват срещу исканата среща, тъй като  това ще подкопае усещането на обществото в независимостта на съда. Магистратите заявиха, че смятат протокола от съдебното заседание за достатъчен ВСС да установите какви са били причините за отлагането и каква организация е създал съдебният състав.

След острата реакция на съда, от ВСС се съгласиха на този вариант.

Днес обаче Стоилов заяви, че след това писмо първоначално му се е сторило, че някой иска да оказва натиск върху ВСС да не изпълнява задълженията си, съобщи БТА. Той обясни, че е разчел тази реакция като непремерен начин, но след срещата днес, се установило, че напрежението е непродуктивно и няма основания за такова.
Стоилов допълни, че комисията не може да наблюдава всички около 240 обществено значими дела и че целта на срещата днес е била делото "Наглите" да приключи в разумен срок. Попитан какво според него е "разумен срок", магистратът заяви: "То само ще си покаже".
Той допълни, че ВСС ще направи всичко възможно да се реши проблемът със закъснелите плащания на служебните адвокати.

От своя страна Величка Цанова пък каза, че и съдиите, и ВСС са се успокоили след срещата, за да работят от тук нататък.