Имената бяха определени от изпълняващия длъжността председател на САС Стефан Гроздев. Компютърът избра измежду 14 съдии от търговското отделение на съда. В съдебния състав от търговското отделение влизат още Ивайло Младенов и Теодора Кръстева, предадоха БНР и БТА.

Магистратите трябва да се запознаят с петте папки жалби и протести и в едномесечен срок да се произнесат по допустимостта на им и по делото по същество.

Основният спор е за датата, от която КТБ изпада в неплатежоспособност. Според Софийския градски съд и съдия Иво Дачев, това е 6 ноември 2014 г. Според Софийската градска прокуратура и БНБ обаче е 30 септември с.г. и това е констатирано от одитен доклад, според който банката е с отрицателен капитал, а датата е от ключово значение заради проблема със законността на цесиите и прихващанията. 

Срещу датата възразяват и основните акционери в банката "Бромак" и "Бългериън акузишън къмпани" и синдиците в КТБ.

Веднага след като стана известно, че съдиите, които ще гледат делото, всички присъстващи на публичния избор бяха помолени да напуснат сградата на Съдебната палата заради пореден сигнал за бомба.  

Публичният избор на съдебен състав по делото КТБ е прецедент за САС. За такава публичност съдебните репортери настояваха още преди избора на съдия-докладчик на първата съдебна инстанция. Тогавашният председател на Софийския градски съд Владимира Янева отказа, а в последствие стана ясно, че около случайния избор са били допуснати доста нарушения, които проверка на Висшия съдебен съвет установи, че не са били изключение.

За първи път пред журналисти беше избран съдебният състав на Върховния касационен съд, който гледа едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Междувременно днес бе определен и съдия-докладчикът по делото "Октопод" - Виктор Чаушев - председател на XV състав. Той беше определен от системата за случайно разпределение на дела в Специализирания наказателен съд, след публичното разпределение на внесения от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов. Прокурор Росен Радев обясни, че са поискали публично разпределение, за да стане ясно, че няма никакви манипулации.

Вчера бе съобщено, че временната комисия за разследване на обстоятелствата около КТБ ще предложи отпадане на банковата тайна за клиенти на банка в несъстоятелност.

Днес председателят на комисията Десислава Атанасова заяви пред "Фокус", че до следващия петък ще бъде представен доклад за разкритията им до момента. Освен това ще бъдат предложени поправки в Закона за кредитните институции.