Пред БНР напусналият вече зам.-председател на ДБГ Настимир Ананиев заяви, че партията ще бъде напусната от 40 души.

В Централата на ДБГ има получени 40 заявления, но повечето от тях не са от членове на партията. Посочените имена не са открити в базата данни. Заявленията са внесени от трима души. Петте или шестте реални членове са от софийските структури. Междувременно до този момент нито една структура не е изразила подкрепа за Ананиев, научи Дир.бг.

Снощи Настимир Ананиев публикува пост на страницата си във Фейсбук, че е подал заявление за напускане на ДБГ, като една от причините той посочи, че е слабият изборен резултат и липсата на лична отговорност на председателя на предизборния щаб Найден Зеленогорски. Като друга причина той обявява отлагането на конгреса на партията от юни за края на годината .

Опоненти на Ананиев обаче заявяват, че юни месец е неудачен период за провеждането на конгреса, тъй като е отпускарски. Освен това, ДБГ имало тромава процедура за провеждането на това събитие.

В същото време Настимир Ананиев е посочил като друга причина за напускането си нужната съществена промяна на ДБГ.

"Щафетата на нови лица е важна и необходима, но като гледам как хора като г-н „няма да подам оставка“ пак се готвят да започват новия разговор за десницата, съм доста скептичен. Ама чакайте, нали вие над 20 години все спасявате десницата и започвате все нови разговори за нея, а вижте до къде я докарахте. И последно като причина, което бих споменал е една цензура, която беше наложена и, която не мога приема, и е против всичките ми разбирания за това как е правилно и принципно да се случват нещата в една партия", заяви Ананиев.

По повод на напускането на Ананиев, членът на партията Калоян Петров, който е един от вносителите на сигнала в прокуратурата за парк "Бедечка", заявява: "В политиката освен да имаш мнение и да го споделяш по медии, трябва да можеш да действаш, когато е нужно. Иначе най-лесно е да се откажеш, когато е трудно."

Дали ще има промяна в ДБГ и каква ще бъде тя най-вероятно ще стане ясно след конгреса.