Това стана ясно по време на днешното заседание на Софийски градски съд по делото за смъртта на 20-годишния Юлиян Георгиев, съобщиха Нова телевизия и bTV. Тепърва ще се установи какво е било съдържанието на канабис в кръвта му.

Студентът от Техническия университет загина на 2 април 2014 г. на "Симеоновско шосе" в София. Управляваният от него мотор "Ямаха" се удари в мерцедеса на бизнесмена Георги Илиев, съсобственик на голяма верига пицарии.

Илиев правил забранен ляв завой, като отнел предимството на Юлиян Георгиев. Пробата на Илиев за алкохол и наркотици е отрицателна.

Експерти по процеса стигнаха до заключението, че бизнесменът е завил от бул. "Симеоновско шосе" преди означеното за това с маркировка място. Той е имал идеална видимост за движението срещу него, предаде БТА.

Oтсечката от булеварда е била добре осветена, това потвърди и самият Георги Илиев, който даде показания пред съда.

Той заяви, че не е видял моториста, само чул изведнъж силен звук от удар и си помислил, че дърво е паднало върху колата, която карал. А когато излязъл от автомобила изобщо не видял къде е тялото на младежа. Според експерти то се намирало на около 150 метра от удара.

Георги Илиев е управлявал мерцедеса си с около 20 км /час, а Юлиян Георгиев се движел с най-малко 120 км/час, сочи заключение на вещите лица. Високата скорост станала причина тялото му да бъде изхвърлено толкова далеч от мястото на сблъсъка.

Специалистите по съдебна медицина описаха в заключението си, че смъртта на младежа е настъпила след изключително много травми.

Химичен анализ обаче показва, че в кръвта и урината на момчето имало следи от вещество, което се съдържа в канабиса.

Нова, комплексна експертиза, която трябва да е готова след два месеца, ще трябва да изяснява къде точно се е намирала прекъснатата линия на платното в деня на инцидента. Именно според това ще може да се каже със сигурност дали Георги Илиев е завил по-рано от разрешеното за това място.

Делото продължава през 2016 г.