Това заяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин пред bTV по повод изтичането на информация, събирана чрез СРС. На въпрос дали може да има кадрови смени в ДАНС, премиерът отговори положително, цитира го "Фокус".

Преди два дни вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че служители на ДАНС ще бъдат проверени чрез детектор на лъжата за оповестените записи на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов. Служители прослушвали над 10 пъти един от разговорите между Танов и премиера, понякога в почивен ден или след 22 ч.
Цветанов уточни, че през детектор ще минат и служители на МВР, които са работили със СРС-тата.

Днес Борисов допълни, че ако служителите, които са работили по този случай, се окажат непрофесионалисти, това значи, че те са слаби и безотговорни и дори думата професионализъм за тях и за ръководството на ДАНС не би трябвало да се употребява.
"Да тръгнеш да правиш според доклада, който дойде при мен, операция за шеф на митниците, също и за неговия приближен - Странджев, и да дадеш акаунта, на слушалките да стоят техните бивши служители и приятели това или не е професионализъм, или е направено умишлено. И в двата случая е лошо", заяви още премиерът, цитиран от БГНЕС.

"Не може те да кажат, че взривът пред вестник „Галерия” не е работа на ДАНС, откъде знаят, че не е терористичен акт. Трябва да имаме пакет от мерки, включително и законодателни по СРС-та, просто ще ги задължа вече да ги спазват, защото това вече е безобразие, ако не могат да защитят сигурността на информацията", коментира Борисов.

Според него записите служат за набеждаване.
"Ако го имаше оригиналният диск за това, което е говорено, щяхме да сравним това дали е истина или не. Те предвидливо са унищожили автентичния носител. Не смятам за нужно повече да говоря", категоричен бе министър-председателят.

На въпрос при какви обстоятелства би отстранил вицепремиера Цветанов, той отговори: "Ако има вина. Работа на прокуратурата е да определи, кой има вина. Вина е, ако не се установи необходимата организация, ако не се направи така, че службите да работят в услуга на обществото, а продължат да генерират скандали".

Борисов не отговори на въпроса означава ли това, че вчера Цветан Цветанов е оглавил предизборния щаб на ГЕРБ няма да е кандидатът на партията за президент. Премиерът само уточни, че неговото име ще бъде обявено юни-юли, а по време на кампанията Цветанов ще излезе в отпуска.

Борисов обаче опроверга слуховете, че съветникът му Румен Миланов може да замени като министър на вътрешните работи Цветанов. "Не става за министър. Той ще бъде шеф на БОРКОР - Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност. За негов заместник пък ще бъде поканен бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Във връзка с твърденията на Алексей Петров, че Борисов има връзка с атентата срещу него през 2002 г., премиерът коментира: "Петров винаги прави това, което съм правил аз – завчера обвиних, че тези хора, които са сложили взрива (под джипа на Цветелина Бориславова през 1997 г. - б.р.), са направили това нещо още няколко пъти сигурно. Петров сигурно се е разпознал. Когато има скандал между двама, винаги някой трети печели. Надявам се след разкриването на взрива да стане ясно кой е третият. Ако аз съм стоял зад атентата, защо тогава той идваше да ми помага като лоялен гражданин, това не е логично".